Mpoxpatient i Sverige – första utanför Afrika

Det första fallet av sjukdomen mpox av den mer allvarliga varianten har konstaterats i Sverige, meddelar socialminister Jakob Forssmed (KD) på en pressträff på torsdagen. Det är det första fallet utanför Afrika. –Det är förstås någonting vi tar på allvar, säger Forssmed.

Statsepidemiolog Magnus Gisslén, Olivia Wigzell, tf generaldirektör Folkhälsomyndigheten och socialminister Jakob Forssmed (KD).

Statsepidemiolog Magnus Gisslén, Olivia Wigzell, tf generaldirektör Folkhälsomyndigheten och socialminister Jakob Forssmed (KD).

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hälsa2024-08-15 17:35

Det första fallet har konstaterats i Region Stockholm, enligt Folkhälsomyndigheten. Det är även det första som diagnostiserats utanför den afrikanska kontinenten.

Den drabbade har smittats i ett område i Afrika där det pågår ett stort utbrott av varianten klad 1.

– Personen i Sverige har fått både vård och förhållningsregler enligt gällande rekommendationer, säger Olivia Wigzell, vikarierande generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.

Inga ytterligare smittskyddsåtgärder

Att en patient med mpox vårdas i landet ökar inte risken för befolkningen i stort, enligt Wigzell.

– Fallet i sig föranleder, har vi bedömt, inga ytterligare smittskyddsåtgärder i nuvarande stund, men vi följer såklart utvecklingen noga, säger hon.

Världshälsoorganisationen WHO klassade på onsdagen utbrottet av mpox i Afrika som internationellt hälsonödläge.

Den variant av mpox som nu sprids i Afrika, kallad klad 1, tros vara både smittsammare och dödligare än varianten klad 2, vars spridning tog fart 2022 och som även finns i Sverige.

Fler fall väntas i Europa

En oroande faktor är att klad 1 lättare kan spridas vid nära kontakt, och inte som den tidigare varianten främst vid sexuella kontakter.

Efter det bekräftade fallet i Sverige varnar även WHO för att fler importerade fall av mpox sannolikt snart – "under de kommer dagarna och veckorna" – kommer att bekräftas i Europa.

"Bekräftandet av mpox klad 1 i Sverige speglar tydligt vår sammanlänkade värld", skriver organisationens europeiska regionkontor i ett uttalande.

Säkrat vaccin

Redan innan sommaren gav regeringen i uppdrag till Folkhälsomyndigheten att säkra tillgången till vaccin och läkemedel mot mpox, enligt socialministern.

Hur oroad är du?

– Jag ser allvarligt på den här situationen, men det finns inte skäl för någon omfattande oro. Risken för smittspridning är låg. Vi har en god beredskap. Hälso- och sjukvården har goda rutiner för detta. Det är känd sjukdom. Det finns vaccin. Vi har vaccin på lager, säger Forssmed.

– Men vi följer detta för det det finns också osäkerheter i det här.

Socialministern säger vidare att det inte finns någon reseavrådan till de virusdrabbade länderna, men att Folkhälsomyndigheten står i kontakt med UD som är beredda att snabbt införa en sådan om det skulle krävas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!