Myndighet varnar för falsk Ozempic

Förfalskningar av det hypade diabetesläkemedlet Ozempic har hittats hos grossister i EU. Det europeiska läkemedelsverket uppmanar till noggrann kontroll av läkemedlet.

Falska kopior av diabetesmedicinen Ozempic har hittats i Europa. Bilden är på en äkta variant. Arkivbild.

Falska kopior av diabetesmedicinen Ozempic har hittats i Europa. Bilden är på en äkta variant. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse /TT

Hälsa2023-10-19 12:13

Diabetesläkemedlet Ozempic har varit uppmärksammat sista tiden eftersom det också fungerar som ett preparat mot fetma.

Nu meddelar den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, att förfalskningar av Ozempic har hittats hos grossister i EU och Storbritannien. Det handlar om injektionspennor med läkemedlet som härstammar från Tyskland och Österrike.

Det finns enligt Läkemedelsverket inga tecken på att några förfalskade pennor har expedierats till patienter från apotek och det finns inte några rapporter om skador på patienter i samband med de förfalskade läkemedlen.

– Om du som patient har hämtar ut ditt läkemedel från ditt apotek behöver du inte vara orolig, säger Tomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket.

EMA uppmanar företag som hanterar läkemedel att vara noggranna med att kontrollera de läkemedel de köper in och att rapportera alla misstänkta förfalskningar till myndigheterna. Problemet utreds för närvarande av myndigheter och polis inom EU.

Läkemedelsverket har tidigare varnat för att förfalskade Ozempic säljs på den svarta marknaden. Förfalskningarna marknadsförs ofta på sociala medier och på webbplatser som utger sig för att vara nätapotek.

– Ozempic är ett receptbelagt läkemedel och vi avråder starkt från att ge sig ut på nätet för att själv få tag i det. Läkemedelsverket har hittat olaglig försäljning av detta preparat på minst tio webbplatser på svenska, säger Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!