Mystisk hepatitsmitta bland småbarn

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC varnar för en våg av akut hepatit bland småbarn. Störst är ökningen i Storbritannien men även i Sverige har fallen blivit fler.

Feber är ett symtom som kan förekomma hos barn med hepatit. Arkivbild.

Feber är ett symtom som kan förekomma hos barn med hepatit. Arkivbild.

Foto: Martina Holmberg/TT

Hälsa2022-04-17 20:12

Sedan årsskiftet har ett 80-tal små barn i Storbritannien, Skottland och Wales fått akut hepatit, leverinflammation. Flera av barnen har som en följd av sjukdomen utvecklat leversvikt. Ett fåtal barn har dessutom tvingats genomgå en levertransplantation. De drabbade barnen är i huvudsak i åldern två till fem år.

Även i Sverige verkar något fler barn än vanligt ha drabbats på senare tid.

– Vi ser en möjlig ökning men inte alls på samma sätt som i Storbritannien. I vanliga fall har vi ett par fall per tremånadersperiod, nu har vi i stället haft tre, fyra fall under motsvarande period, säger Björn Fischler, adjungerad professor och överläkare inom barnleververksamheten på Astrid Lindgrens barnsjukhus vid Karolinska universitetssjukhuset.

Kan orsakas av okänt virus

Han berättar att man i förra veckan uppmanades av såväl EDCD och det europeiska nätverket för ovanliga leversjukdomar att vara extra vaksamma på barn med misstänkt hepatit. Detta för att se om smittan sprider sig även i andra länder än Storbritannien.

– Rent generellt ska alla barn som har gula ögonvitor alltid provtas och utredas. Samma gäller barn som har misstänkt leverpåverkan i ett blodprov, säger Björn Fischler.

Varför barnen har drabbats är inte klarlagt. Enligt ECDC har sjukdomen inte orsakats av de vanliga virusen som brukar ligga bakom hepatit.

– Den här sjukdomen beter som en virusinfektion brukar göra, men utan att man hittar virus hos de smittade. Vi kan inte utesluta att det rör sig om ett okänt, eller helt nytt virus.

Det finns inte heller några tecken på att de smittade barnen varit i kontakt med varandra eller att de smittats vid resor. Vissa av barnen, dock inte alla, har tecken på infektion av adenovirus, ett vanligt virus som ger luftvägsinfektion. Ett antal av barnen har också varit smittade med sars-cov-2.

Svårt att skydda sig

– Att coronaviruset skulle ligga bakom ökningen av hepatit är mindre troligt. Samtidigt har vi lärt oss att coronaviruset ständigt överraskar.

Vad kan man som förälder göra för att skydda sitt barn mot att bli smittad med hepatit?

– Det är nog svårt eftersom vi inte vet vad den här hepatiten orsakas av. Vi vet inte heller om vi har en ökning av fallen i Sverige ännu. Det vet vi först om några månader, säger Björn Fischler.

– Det bästa man kan göra för att undvika virus rent generellt är att fortsätta som under pandemin, det vill säga hålla en god handhygien och stanna hemma vid förkylningssymtom.

Fakta: Hepatit

Hepatit är en inflammation i levern som oftast orsakas av virus.

Det finns flera sorters hepatit: hepatit A, hepatit B, hepatit C, hepatit D och hepatit E. Det finns också en autoimmun form av sjukdomen, AIH, autoimmun hepatit.

Vanligast är hepatit A, B och C.

Hepatit A sprids genom mat och dryck. Hepatit B och C sprids genom blod och sex.

Hittills har ett 80-tal fall av akut barnhepatit utan känd orsak har hittats i Storbritannien.

Det finns också fall rapporterade i Spanien. Där utreds nu tre misstänkta fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!