1. Vad är naloxon?
Naloxon är en lösning som fungerar som ett motgift mot överdos av opioider, till exempel heroin och fentanyl. Opioider binder till särskilda platser - receptorer - i hjärnan. De verkar smärtlindrande och stimulerar belöningscentrum i hjärnan vilket ger ett rus.
De påverkar också bland annat andningen och sänker pulsen. En överdos kan leda till att man slutar andas, får syrebrist och hjärtstillestånd och i värsta fall dör.
Naloxon binder till samma receptorer som opioiderna utan att ge någon effekt. Men de blockerar opioiderna från att binda. Exempel på opioider är: heroin, metadon, fentanyl, buprenorfin och smärtstillande mediciner som tramadol och oxikodon.
2. När behövs naloxon?
När någon har, eller misstänks ha, tagit en överdos av opioider behöver någon se till att den som överdoserat får naloxon. Naloxon tar bort opioidernas effekt i ungefär en halvtimme och gör så att man kan andas igen. Det tar också bort ruset.
Opioider är den överlägset vanligaste substansen i samband med dödliga överdoser och förekommer i närmare 90 procent av fallen där det gått att säga vilken substans som använts.
3. Vad har varit problemet?
Naloxon har funnits i Sverige sedan 2018 men det har inte varit tillgängligt för alla. I dag kan det bara förskrivas till personer som själva riskerar att ta en överdos av opioider. Problemet är att de personerna hinner sällan reagera själva vid en överdos innan det är försent. Under flera år har det därför argumenterats för att rätten ska vidgas så att till exempel vissa yrkesgrupper, som polis, väktare och personal på härbärgen ska kunna få ha naloxon tillgängligt.
Vid bland annat sprututbytesprogram har naloxon delats ut till missbrukare som i sin tur kan ge det till vänner och anhöriga. Studier har visat att det ofta är någon i närheten som ger naloxonet till den som överdoserat och därmed räddar liv.
Även om det funnits en stor enighet om att naloxon bör bli mer tillgängligt har det inte varit möjligt enligt lagen som den ser ut i dag.
4. Vad händer nu?
Efter flera år av utredningar och diskussioner meddelar nu Läkemedelsverket att naloxon kan säljas receptfritt. Kravet är att den som köper naloxon på ett apotek ska få information om hur den ska användas av apotekspersonalen.
Socialminister Jakob Forssmed (KD) har sagt att han tror att det kommer att vara möjligt inom några månader. Men först krävs att ett företag som marknadsför naloxon lämnar in en ansökan till Läkemedelsverket om att få sälja den receptfritt. Vad priset blir återstår att se.