Föreningen ställer in sig på att överklaga hovrättens dom och försöka få prövningstillstånd i Högsta domstolen (HD).
– Vi är redo att ta detta till HD, säger Afzelius.
Besvikelsen är enorm:
– Man är lite tom, säger han.
"Orimligt beviskrav"
Hovrätten över Skåne och Blekinge river med sitt beslut upp en dom från Blekinge tingsrätt våren 2021. Tingsrätten ansåg att vattenbolaget var skadeståndsskyldigt. De drabbade skulle få kompensation för personskada i form av förhöjda halter av PFAS i blodet, vilket kan ge hälsorisker.
– Den bevisning som åberopats i målet handlar i princip uteslutande om hur PFAS inverkar på befolkningsgrupper. Det är ingen bevisning som är knuten till den enskilda individen, förutom de provtagningsresultat som finns, säger hovrättsrådet och rättens ordförande Sofia Olsson till TT.
Herman Afzelius:
– Det blir lite extra tungt när hovrätten ska kräva bevisning som inte ens går att bevisa. Det går ju inte. Forskningen är inte så långt fram. Det försökte vi trycka på i hovrätten – att det är ett orimligt beviskrav. De är väldigt restriktiva, hovrätten, de vågar inte sticka ut hakan, säger han.
Invånarna i Kallinge och Ronneby som har stämt vattenbolaget – i hovrätten rör det sig om 154 personer – ska ersätta det kommunala vattenbolaget för rättegångskostnaderna.
– Det är ingen överraskning. Det är så det funkar, säger Afzelius.
Inte en personskada
Hovrätten anser att de höga halterna av PFAS i blodet visserligen innebär en förändring av kropparna, men att personerna som har stämt vattenbolaget inte har kunnat bevisa att förändringen i sig utgör en skada på kroppen.
– En risk för att drabbas av en framtida skada är inte en färdig personskada. En risk innebär inte att alla kommer att drabbas av en sjukdom eller ett hälsotillstånd, säger hovrättsrådet Sofia Olsson.
– Utifrån den bevisning som finns kan man inte dra slutsatsen att alla de här 154 personernas kroppar har blivit försämrade, fortsätter Olsson.
Det har gått nio år sedan beskedet kom i december 2013 att Brantafors vattenverk i Kallinge måste stängas efter att höga halter av PFAS-kemikalier upptäckts i dricksvattnet.
– Det har varit en lång resa. Man kunde väl aldrig föreställa sig att det skulle ta så lång tid, säger Herman Afzelius.
Drabbad av ovanlig cancer
Fem personer i PFAS-föreningens styrelse har under åren drabbats av cancer.
– Jag själv har fått en ovanlig mjukdelscancer. Av den kunskap jag fått till mig finns det bara ett 40-tal kända fall i världen, säger Herman Afzelius.
Om hans cancer är kopplad till PFAS-föroreningen kan han inte bevisa.
– Med den här typen av ovanlig cancer vet man inte exakt vad det beror på, men det som forskningen har kommit fram till som innebär en ökad risk för att drabbas är fyra faktorer. Ärftlighet, att man har varit drabbad av lymfödem, genomgått strålbehandling för annan typ av cancer eller har varit exponerad för vissa typer av kemikalier, säger Herman Afzelius och fortsätter:
– Ingen av de första tre faktorerna är aktuella för mig. Vad blir kvar då? Kemikalier.