De senaste åren har en rad studier pekat på att mäns fertilitet har ett bäst före-datum. Och i takt med att allt fler söker hjälp för att få barn ökar medvetandet om att spermakvalitet är något att hålla koll på.
Redan när män är i 35-årsåldern börjar spermierna försämras och mellan åren 1973 och 2011 sjönk spermiekoncentrationen hos män i västvärlden med 52,4 procent. Orsaken är oklar. Forskare pekar bland annat på en ökad mängd kemikalier och förändrade livsstilar.
Den som vill frysa spermier inför en medicinsk behandling som kan påverka fertiliteten kan göra det genom regionerna, men den som vill frysa för säkerhets skull får vända sig till privata kliniker.
På Stockholm IVF har man märkt en liten ökning av män som vill frysa in sperma det senaste året. Det rör sig bara om ett 20-tal och det gör de av lite olika skäl, någon gör det inför en sterilisering, andra som backup ifall de i framtiden drabbas av sjukdom.
Testar kvalitet
Även intresset för att ta reda på spermiernas kvalitet ökar. Det går att göra via den vanliga vården, men om man drar sig för ett sådant besök finns det ett växande utbud av självtester. I USA har det dykt upp en rad start-ups för tester av spermakvalitet och i Sverige drog analysföretaget Mojo precis igång sin första annonskampanj för hemtester av spermiekvalitet.
– Reklamkampanjen i tunnelbanan nu är nog första gången män blir konfronterade med det här ämnet. Det är något man tar för givet, säger Mojos vd Andreas Granath.
– Det finns ingen del i samhället som tvingar en att tänka på det här. Det är väldigt intimt och personligt.
Det han säger får stöd av Maja Bodin, forskare i reproduktiv hälsa vid Uppsala universitet, som doktorerade med en avhandling om mäns kunskaper och tankar om reproduktion. Männen i hennes studie hade inte funderat på sin fertilitet i någon större utsträckning.
– De tänkte inte jättemycket på det och hade framför allt inte pratat om det. De sade att de utgick från att allt funkar och det fanns också en uppfattning om att mäns fertilitet är mer stabil än kvinnors – antingen kan man eller också inte.
Maja Bodin noterade också hur männens ovana vid att prata om ämnet märktes i hur de uttryckte sig.
– De hade inte orden för det utan använde omskrivningar som "att skjuta lösa skott".
Skam och depression
Männen i studien trodde att de skulle tycka att det vore jobbigt att få veta att de var infertila. De trodde att de skulle skämmas, bli deppiga och att det kunde påverka relationer negativt.
– Det några yngre män tog upp är att man kanske inte vill veta, alla fall inte långt innan det är aktuellt att försöka få barn. Det är inte ett problem förrän det är ett problem.
Andreas Granath på Mojo är inne på samma linje.
– En anledning till att man inte gör ett sånt här test är att man är rädd för svaret. Men det är bättre att skaffa sig kunskap för att ge sig själv möjlighet att påverka sitt liv. Det är kanske bättre att få veta tidigt och inte när du är 35 och försöker få barn?
Infertilitetsproblem kan också spåras tillbaka till föräldrarna och vad de har exponerats för. Det kan handla om miljögifter och genetiska förändringar.
Vid fertilitetsproblem har fokus traditionellt legat på kvinnan, även om det hälften av fallen är mannen som inte kan få barn, enligt Aleksander Giwercman, professor i reproduktionsmedicin vid Lunds universitet.
Många ledsna
När en man kommer till en IVF-klinik har han i regel gjort en fertilitetsutredning redan och hunnit bearbeta resultatet, säger Anna-Lena Wennberg, läkare på Nordic IVF.
– Men många är ganska ledsna och känner att det är ett hårt slag mot deras manlighet.
Nedsatt spermakvalitet kan innebära att man har få spermier, men också att de inte rör sig som de ska. En bra spermie, rör sig framåt, viftar på svansen på ett karaktäristiskt sätt och har ett välformat huvud.
Att spermierna inte håller högsta kvalitet betyder inte att man inte kan få biologiska barn, betonar Anna-Lena Wennberg. Men det går kanske inte så lätt som man tänkt.
– Det räcker egentligen med att det finns en snabb rackare som hinner fram. Men har man riktigt nedsatt kvalitet med få och inte särskilt snabba ska man kanske inte ska chansa på att det kommer att hända spontant.