Nu har brittiska forskare och läkare har tagit fram en tydligare definition av vad som räknas som långtidscovid hos barn och unga för att på så sätt få en bättre förståelse av symtomen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Det finns i dag redan en definition framtagen av Världshälsoorganisationen WHO av vad som räknas som postcovid hos vuxna, men enligt forskare kan barn få helt andra besvär.
– Barnen har en annan bild med en väldigt besvärande trötthet, nedstämdhet, sömnsvårigheter, den typ av mer svårfångade symtom, säger professor Petter Brodin, barnläkare och docent i immunologi vid Karolinska Institutet till Ekot.
Han välkomnar en ny definition och menar att den kommer gynna barn och unga.
– En tydlig definition kan underlätta forskning om orsakerna och också göra det möjligt att jämföra vetenskapliga studier. Genom forskning kan vi bättre förklara vad det är, hur vanligt det är och vilka som drabbas och det kommer gynna barnen i allra högsta grad. Läkare behöver förstå det för att bättre kunna hjälpa barnen och sedan så kommer barnen gynnas av det för att fler får upp ögonen för att det finns och att det behöver tas på allvar, säger Petter Brodin.
Långtidscovid är symtom som kommit efter en diagnos och som inte har någon annan förklaring och som påverkar kroppen fysiskt, socialt eller mentalt i minst tre månader efter en diagnos.