Ny forskning: Därför doftar tonåringar inte gott

Ett litet spädbarn doftar ljuvligt. När bebisen blir tonåring är det däremot inte lika lockande att sniffa dem i nacken. Nu har forskarna hittat kemin bakom de skarpa pubertetsdofterna.

Hormoner på högvarv i kombination med dålig hygien kan leda till en skarp pubertetsdoft. Arkivbild.

Hormoner på högvarv i kombination med dålig hygien kan leda till en skarp pubertetsdoft. Arkivbild.

Foto: Isabell Höjman/TT

Hälsa2024-03-30 11:16

I puberteten förändras det mesta. Kroppar växer på längden, känslor kan svaja och hår tittar fram på nya ställen. Dessutom händer något med kroppslukten som blir skarpare och mer framträdande.

Nu har tyska forskare gått till botten med vad det är i tonårsdoften som får den att bli framträdande. I en studie har de jämfört doftprover från tonåringar mellan 14 och 18 år med prover från barn mellan 0 och 3 år.

– Det mest förvånande är att det inte var så stora skillnader i den kemiska sammansättningen, säger Johan Lundström, professor och luktforskare vid Karolinska institutet.

40 kemiska föreningar

Totalt hade småttingarna och tonåringarna omkring 40 kemiska föreningar som var gemensamma. Men hos tonåringarna, som inte hade använt deodorant vid testet, fanns fler steroider och karboxylsyror än hos de små barnen.

Det är när steroider och karboxylsyror kommer i kontakt med bakterier från hud och kläder som de riktigt skarpa och ofta mindre behagliga lukterna uppstår.

Försökspersonerna liknade lukterna vid bland annat ost och get.

– Körtlarna som producerar dessa styrs av hormonerna och hormonerna går på högvarv under puberteten. Om det sker i kombination med att tonåringen slarvar med hygienen kan samma lilla bebis som man tyckte doftade fantastiskt 15 år senare lukta brottarbralla, säger Johan Lundström.

Även om körtlarna producerar ämnena som luktar så går det att ta udden av de mest intensiva. Genom att duscha, byta kläder och använda deodorant, helst med alkohol, blir det bättre.

Avsmak för eget barn

Forskarna nämner att vissa studier visat att tonårsföräldrar kan uppfatta de egna barnens lukt som extra obehagliga och framför allt när det kommer till barn av det motsatta könet. Det har funnits teorier om att det fyller en biologisk funktion för att man ska känna ett obehag och till varje pris undvika att fortplanta sig med sin avkomma.

– Det är väldigt svårt att bevisa att det skulle vara så men rent allmänt fyller dofter oerhört viktiga funktioner hos däggdjur, inklusive människor, säger Johan Lundström

Förutom att duscha och ha rena kläder har Johan Lundström ett ytterligare tips för att hålla tonårslukterna i schack. Men det är nog enligt de flesta lättare sagt än gjort.

– Faktum är att ju mer känslomässigt engagerad någon blir desto mer aktiva blir körtlarna. Så se till att inte göra tonåringen arg eller ledsen.

Studien har publicerats i Communications Chemistry.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!