Nya fall av salmonella i pÄgÄende utbrott

Minst 79 personer i Sverige har smittats med salmonella sedan december dÄ smittan konstaterades hos en större Àggproducent. Det Àr en ökning med tre fall den senaste mÄnaden.

Senast i fredags Äterkallades Àgg frÄn Dava foods, pÄ grund av att de kan innehÄlla salmonella. Arkivbild.

Senast i fredags Äterkallades Àgg frÄn Dava foods, pÄ grund av att de kan innehÄlla salmonella. Arkivbild.

Foto: Martina Holmberg/TT

HĂ€lsa2023-03-11 14:08

Producenten har konstaterat smitta Àven under januari och februari, men de nytillkomna fallen insjuknade tidigt i februari och bedöms ha blivit sjuka i de tidigare utbrotten.

Enligt FolkhÀlsomyndigheten "tyder Àn sÄ lÀnge inget pÄ att nÄgon har smittats i samband med de fynd av salmonella som gjorts i februari".

De senaste veckorna har Àgg frÄn matjÀttar som Coop, Axfood, Lidl och Ica i flera omgÄngar Äterkallats pÄ grund av salmonellarisk. Senast i fredags Äterkallades Àven Àgg frÄn Dava foods pÄ grund av risk för salmonella.

Personerna som hittills drabbats Àr frÄn 16 olika regioner och mellan ett och 91 Är, enligt myndighetens statistik frÄn i torsdags.

Det Àr 36 kvinnor och 43 mÀn som bekrÀftats smittade, och de insjuknade mellan den 6 december 2022 och den 4 februari i Är.

Fakta: Salmonella

Salmonellabakterier lever i tarmen och sprids framför allt via livsmedel.

I Sverige Àr mindre Àn en procent av alla livsmedel och livsmedelsproducerande djur smittade med salmonella. Det skiljer sig frÄn flera andra lÀnder i Europa, dÀr smittan ofta finns i exempelvis rÄ kyckling och Àgg.

Varje Ă„r drabbas omkring 3 000 personer i Sverige varav de flesta smittas utomlands. Typiska symtom Ă€r buksmĂ€rta, feber och diarrĂ©.

Det gÄr att minska risken att insjukna genom att skölja grönsaker noggrant, ha god hygien vid matlagning och hetta upp maten. Salmonellabakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.

KÀlla: FolkhÀlsomyndigheten

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!