Att välja magra mejeriprodukter lyfts ofta fram som ett sätt att minska risken för vissa sjukdomar. Men hur är det då med feta mejeriprodukter? Här är kunskapen mer oklar menar forskare vid bland annat Uppsala universitet som tittat på hur intaget av fett påverkade risken för hjärt-kärlsjukdom.
Genom blodprover har man kunnat mäta nivåerna av en viss fettsyra som finns i just mejeriprodukter och på så sätt även kunnat mäta konsumtionen.
"Vi såg att personerna med de högsta nivåerna av denna särskilda fettsyra faktiskt hade lägst risk för hjärt-kärlsjukdom. Det här sambandet är väldigt intressant men vi behöver fler studier för att bättre förstå hur mejeriprodukter och mejerifetter påverkar vår hälsa", säger Matti Marklund, forskare i nutrition, i ett pressmeddelande.
Forskarna har även jämfört med data från USA, Danmark och Storbritannien där man har sett liknande resultat. Tidigare rön har visat att det inte nödvändigtvis behöver vara själva fettinnehållet i ett livsmedel utan strukturen som spelar roll.
"När det gäller mejeriprodukters påverkan på vår hälsa pekar allt fler resultat mot att det är typen av mejeriprodukt som är viktig, snarare än fettinnehållet".
Däremot bör resultaten tolkas med viss försiktighet då ytterligare forskning behövs för att förstå sambanden, menar forskarna. Vilka mejeriprodukter det gäller är fortfarande inte klarlagt.
"I vår studie kan vi dock inte se att mejerifett verkar öka risken för hjärtkärlsjukdomar", säger Matti Marklund.