Nya rön om fett och risken för hjärtinfarkt

Att få i sig stora mängder fett via mejeriprodukter behöver inte öka risken för hjärt-kärlsjukdomar, enligt nya rön.

Högt intag av mejerifett behöver inte leda till ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, enligt en ny studie. Arkivbild.

Högt intag av mejerifett behöver inte leda till ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, enligt en ny studie. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Hälsa2021-09-23 04:13

Att välja magra mejeriprodukter lyfts ofta fram som ett sätt att minska risken för vissa sjukdomar. Men hur är det då med feta mejeriprodukter? Här är kunskapen mer oklar menar forskare vid bland annat Uppsala universitet som tittat på hur intaget av fett påverkade risken för hjärt-kärlsjukdom.

Genom blodprover har man kunnat mäta nivåerna av en viss fettsyra som finns i just mejeriprodukter och på så sätt även kunnat mäta konsumtionen.

"Vi såg att personerna med de högsta nivåerna av denna särskilda fettsyra faktiskt hade lägst risk för hjärt-kärlsjukdom. Det här sambandet är väldigt intressant men vi behöver fler studier för att bättre förstå hur mejeriprodukter och mejerifetter påverkar vår hälsa", säger Matti Marklund, forskare i nutrition, i ett pressmeddelande.

Forskarna har även jämfört med data från USA, Danmark och Storbritannien där man har sett liknande resultat. Tidigare rön har visat att det inte nödvändigtvis behöver vara själva fettinnehållet i ett livsmedel utan strukturen som spelar roll.

"När det gäller mejeriprodukters påverkan på vår hälsa pekar allt fler resultat mot att det är typen av mejeriprodukt som är viktig, snarare än fettinnehållet".

Däremot bör resultaten tolkas med viss försiktighet då ytterligare forskning behövs för att förstå sambanden, menar forskarna. Vilka mejeriprodukter det gäller är fortfarande inte klarlagt.

"I vår studie kan vi dock inte se att mejerifett verkar öka risken för hjärtkärlsjukdomar", säger Matti Marklund.

Fakta: Om studien

Forskare har analyserat blodprov från 4 150 60-åringar i Sverige och mätt nivåerna av särskilda fettsyror. De följdes senare under i genomsnitt 16 år för att bland annat se hur många som drabbades av hjärtattack eller stroke.

Förutom resultaten i Sverige har man även tittat på data från studier i USA, Danmark och Storbritannien och sett liknande resultat.

Studien har justerat resultatet för andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom som exempelvis livsstil och matvanor. Resultatet visar att de med högst nivåer av den särskilda fettsyran hade lägst risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

Studien är ett samarbete mellan forskare i Sverige, USA och Australien.

Källa: Uppsala universitet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!