Hälften av svenskarna anser att det är okej att ta ett glas eller två när man träffar vänner på stan en vardag, visar studien som gjorts av Novus på uppdrag av IQ-initiativet. Det är en ökning med tio procentenheter sedan 2015.
Den största förändringen har skett mellan 2020 och 2021, då acceptansen ökade från 44 till 50 procent.
– När vi har talat med experter på området så tror man att det handlar om en pandemieffekt. Vi längtar efter att umgås med folk igen och så tänker man att det inte är så farligt att man dricker på en veckodag. Samtidigt har gränsen mellan helg och vardag blivit mer flytande till följd av bland annat hemarbete, säger Karin Hagman.
Även synen på att dricka alkohol mer än två vardagar i veckan har blivit mer tillåtande, drygt fyra av tio anser att detta är okej. Frågan är vad den förändrade inställningen får för konsekvenser för själva konsumtionen av alkohol. Drickandet i Sverige har minskat under de senaste femton åren, visar en rapport från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, som kom förra året.
Enligt Karin Hagman finns det dock en risk för att alkoholkonsumtionen kan komma att röra sig uppåt i takt med att acceptansen för att dricka på vardagar ökar.
– Om man börjar dricka mer på vardagar och sedan dricker även till helgen, då blir det lättare att tappa kontrollen på hur många glas det blir. Och vill man undvika att få ett beroende är det viktigt att man håller koll på hur mycket alkohol man dricker.