Jul- och nyårshelgen står för dörren samtidigt som spridningen av covid-19, influensa och RS-virus fortsätter öka kraftigt. På tisdagen varnade Folkhälsomyndigheten för att smittspridningen av covid-19 kan nå sin topp mellan början och mitten av januari. Det skulle innebära liknande nivåer som under omikronvågen förra vintern.
Enligt Folkhälsomyndighetens avdelningschef Sara Byfors är det viktigaste att alla som rekommenderas vaccination mot både covid och influensa vaccinerar sig, och att man visar hänsyn genom att inte delta vid ett julfirande eller andra träffar om man är sjuk eller har symtom på luftvägsinfektion.
– Ska man träffa spädbarn bör man vara särskilt försiktig om man har haft förkylningssymtom, och detsamma gäller de allra äldsta. De grupperna har störst risk för allvarlig sjukdom, säger Sara Byfors.
TT: Kan man känna sig trygg om de äldre är vaccinerade?
– Det är så klart det bästa, men man ska ändå inte träffas om man är sjuk. Även en lite mildare infektion kan vara tuff att klara av om man är äldre.
Nys i armvecket
Det är också bra att tänka på pandemins kanske mest upprepade råd om en god handhygien för att förebygga smittspridning.
– Tvätta händerna med tvål och vatten, så minskar man också risken för vinterkräksjukan. Och om man nu nyser, att man gör det i armvecket.
För den som inte är vaccinerad ökar risken att bli allvarligt sjuk av covid-19 med åldern och även om man har någon bakomliggande fysisk faktor som gör att man tillhör en riskgrupp.
– Där behöver man fundera själv på vilka risker man vill ta. Smittan sprids ju när man träffar andra. Man måste göra sina egna val, men vi ser ett väldigt fint skydd mot allvarlig sjukdom för både covid-19 och influensa om man tar vaccinen.
Julen är också en av årets allra största reshelger och många åker långt med tåg eller buss för att ta sig till släkt och vänner. Sedan den 1 april år klassas inte längre covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom, och till skillnad från tidigare under pandemin finns i dag inga särskilda restriktioner kring resor eller att hålla avstånd.
– Det är samma där – om man är sjuk med symtom på luftvägsinfektion eller mår illa ska man avstå resan för att inte smitta andra. Det är vår rekommendation.
Influensa kan stanna av
Att vi under storhelgerna ofta umgås inomhus med släktingar och vänner vi inte brukar träffa behöver inte bidra till en ökad smittspridning av sjukdomar generellt, enligt Sara Byfors. I stället kan smittspridningen minska i vissa grupper men öka i andra, eftersom vi inte ses på arbetsplatser och i skolor.
– Med influensa brukar man snarare se att det stannar av lite under julledigheterna, men där måste man beakta att det kanske tas färre prover och att färre söker vård under en julhelg än på en vanlig vardag.
Tidigare har Folkhälsomyndigheten inte sett någon ökad smittspridning som kan kopplas till just storhelger.
– Om alla nu tar det här ansvaret att inte träffas om man är sjuk så ska det kunna gå bra. Men det är ju på gruppnivå, sedan måste varje individ och varje familj bestämma själva hur man gör.