I dag kan man testa sig för allt från D-vitamin- och testosteronbrist till hormonobalanser och blodfettskvoter genom att lämna ett blod-, saliv- eller hårprov. Testerna tillhandahålls bland annat av privata företag och nätläkare och de vänder sig ofta till friska personer som oroar sig för sin hälsa, något som SvD har granskat i en rad artiklar.
Men det kan också handla om att man uppmanas att göra tester hos nätläkare för tillstånd som är självläkande och som egentligen inte behöver någon vård. Vad testerna egentligen visar är inte lätt att sätta fingret på.
– De här testerna kan visa att något värde avviker från det normala, men det behöver inte betyda att man är sjuk. Jag har ganska ofta patienter med något värde som avviker men som inte leder till någon åtgärd, säger Magnus Isacson, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin (Sfam) till TT.
Svårtolkat
Ofta får man resultaten från sina tester skriftligt och provsvar kan vara svåra att tolka, till och med för en läkare eftersom de måste sättas in i ett större sammanhang för att vara meningsfulla.
– De som är oroliga efter att ha fått ett avvikande resultat hamnar hos mig eller någon annan allmänläkare inom primärvården. Det tar tid från sjuka patienter och leder till överutredning och onödig oro, säger Magnus Isacson.
Han berättar att i snitt 1 av 20 provsvar brukar avvika, trots att den testade är fullt frisk. Dessutom finns det många sjukdomar, till exempel vissa cancerformer, som inte ens syns i blodprover.
Söker vård i onödan
– Att man får "kontroll på hälsan" med hälsotester är alltså en sanning med modifikation. Snarare kan de spä på en hälsoångest och få oroliga att söka vård i onödan.
Sfam varnar i en artikel i Läkartidningen för att hälsotesterna kan leda till att friska men oroliga patienter tränger undan de som är sjuka i primärvården. Därför vill föreningen att företagen bakom testen själva tar ett större ansvar och följer upp resultaten.
– De flesta av oss behöver inte ens de här testerna. Det räcker med att äta en sund kost, cykla till jobbet och ha en bra balans mellan arbete och fritid för att hålla sig frisk.