Psykisk ohälsa i barndomen kan ge men som vuxen

Barn som drabbas av psykisk sjukdom har svårare att skaffa jobb i vuxen ålder. Risken för självmord ökar också, och som vuxna kan många behöva sjukpenning eller annan hjälp för att klara ekonomin.

Psykiska svårigheter i barndomen kan ge allvarliga konsekvenser i vuxen ålder, visar en studie från Socialstyrelsen. Bilden är en illustration.

Psykiska svårigheter i barndomen kan ge allvarliga konsekvenser i vuxen ålder, visar en studie från Socialstyrelsen. Bilden är en illustration.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Hälsa2021-12-21 20:58

Socialstyrelsen har i en studie följt barn i åldern 10–17 år och unga vuxna i åldern 18– 24 år som nydiagnostiserades med depression eller ångestsyndrom 2008.

"Resultaten visar att det inte bara finns ett behov av förebyggande insatser utan även att efterföljande vård och stöd av dem som blir långvarigt sjuka är adekvat och präglas av långsiktighet", säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Personerna som studien följt har visat sig ha svårare att etablera sig på arbetsmarknaden än unga som inte fått någon av diagnoserna. I gruppen var det även fler som fick sjukpenning, sjuk- eller aktivitetsersättning och ekonomiskt bistånd.

"Exempelvis var risken för att ha sjukpenning som inkomstkälla tre gånger så hög bland unga med depression eller ångestsyndrom jämfört med referensgruppen", säger Peter Salmi".

Självmordsrisken var även dubbelt till tre gånger så hög i den här gruppen. Det fanns även en ökad risk att dö av andra orsaker.

"Resultaten pekar på vikten av snabb, förtroendeingivande och professionell hjälp för unga som mår psykiskt dåligt och som visar varningssignaler för suicid", konstaterar Peter Salmi.

Rättelse: I en tidigare version angavs felaktig hur studien gått till.

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Här finns också hjälp:

Mind: chat.mind.se, mejlsvar@mind.se, telefon: 90 101.

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Jourhavande präst: Telefon: 112.

Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80

Barn och ungdomspsykiatrin: Hitta närmaste mottagning på bup.se.

Källa: mind.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!