Livspusslet ska gå ihop. Barn ska hämtas och lämnas, mat lagas, kläder tvättas, vänner underhållas och så vidare. Samtidigt knakar relationen. Ni har varken tid eller lust för sex. I stället för berikande diskussioner går ni varandra på nerverna. Ni klagar och anmärker på fel hos den andra, men håller känslorna för er själva.
– Man går med på saker och ser mellan fingrarna under hela året. Kanske särskilt framåt semestern då man tänker att det snart blir bättre, säger Carlbring, professor vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet.
Prata med varandra
Men så kommer äntligen ledigheten, och det visar sig att ni inte har någonting gemensamt – förutom den undertryckta irritationen. Ledigheten blir inte det där läkande miraklet. Det blir ett kvitto på att förhållandet inte längre är önskvärt.
– Det blir uppenbart när man väl synar korten, säger Carlbring.
Pratar man däremot med varandra under hela året så vet man vilka förväntningar den andra har och kan på så vis förhålla sig till sin partners önskemål under de lediga veckorna.
– Oftast är det så att man vill göra olika saker på semestern. Båda ser fram emot ledighet, men tittar man i deras tankebubblor så ser det helt olika ut. Man har inte riktigt pratat om vad man vill göra eller vad man anser är en bra semester.
För att undvika den typen av motsättningar bör man kommunicera inför semestern. Vet man vad den andra vill så kan man hitta en kompromiss, klargör Carlbring.
– Ett förhållande fungerar inte av sig själv. Trots det anser många att det är sjukt om man måste jobba för att få relationen att fungera. Men man måste faktiskt lägga manken till, oavsett hur bra eller dålig den är. Kommunikation är A och O.
Skapa ett "vi"
Ibland måste man ge upp sin kortsiktiga vilja till förmån för långsiktiga mål, säger han.
– Man kommer att behöva prioritera det ena eller det andra. Så prata om det innan, tänk inte att det kommer att lösa sig.
Vidare framhåller han vikten av att visa känslor och att dela med sig av upplevelser till sin partner. På så vis skapar man ett "vi", säger Carlbring.
– Anförtro dig till den andra, se den inte som en extra hand som kan hjälpa till med det praktiska, utan som en vän och en romantisk partner som du kan dela allt med.
Men framför allt, säger han, lita inte på att allt ska lösa sig under semestern. Se den i stället som en start på ett livslångt projekt.
– Allt kommer inte att bli bra under ledigheten. Men börja ta tag i det då. Att man vill jobba på relationen är inte ett tecken på att den är dålig.
Försök att göra saker tillsammans, skapa gemensamma minnen som kan hjälpa er att ta er igenom de mörka vintermånaderna, avslutar Per Carlbring.