RS-smittan mer intensiv än i fjol

Smittspridningen av RS-viruset är mer intensiv än under förra årets rekordsäsong.
–Det är viktigt att göra det man kan för att skydda små barn, säger Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.

Förra året var ett rekordår för RS-viruset, som främst drabbar små bebisar. Men nu är smittspridningen ännu mer intensiv, visar nya siffror. Arkivbild.

Förra året var ett rekordår för RS-viruset, som främst drabbar små bebisar. Men nu är smittspridningen ännu mer intensiv, visar nya siffror. Arkivbild.

Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Hälsa2022-12-23 16:46

Coronarestriktionerna skyddade flera årskullar från RS-viruset, och immuniteten bland barnen är lägre än normalt. Det ledde till en rekordtidig och väldigt intensiv säsong under förra året.

Även i år har RS-säsongen varit ovanligt tidig, och nu är smittspridningen mer intensiv än vad den var under någon period förra året, enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.

– Vi hade ett högre antal fall förra veckan än vi hade någon vecka förra året, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Hittills i år har dock inte lika många bekräftats smittade, jämfört med hela förra säsongen, enligt Folkhälsomyndigheten.

Tvingas fira jul på sjukhus

Att covid-19, RS-virus och säsongsinfluensan sprids samtidigt har lett till hårt tryck på vården. Flera sjukhus och regioner har gått upp i stabsläge.

– Det är bekymmersamt. Riktigt små barn, framför allt under tre månader men också under ett halvår, riskerar att få andningsbesvär och behöva vård när de får RS. Man hör från regionerna att det är en pressad situation, säger Sara Byfors.

Många familjer tvingas i år fira jul på sjukhus med sina sjuka bebisar.

Några nedslag på sjukhus under fredagen visar att det på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna är totalt 42 barn inlagda just nu på grund av RS-virus. Två–tre av dessa får intensivvård.

På Sachsska barn- och ungdomssjukhuset vid Södersjukhuset i Stockholm är det fullbelagt. Ett 15-tal av patienterna har RS-infektion.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg vårdas just nu cirka 45 barn med RS. Av dem är 25 inlagda. Övriga har permission men är fortfarande inskrivna. På Skånes universitetssjukhus vårdas två barn med RS.

På Norrlands universitetssjukhus i Umeå vårdas 13 barn antingen till följd av konstaterad RS-infektion eller influensa.

Kan träffa släkten om alla är friska

Samtidigt som smittspridningen är hög planerar många med små bebisar nu att träffa släkten under julhelgen.

– Man ska ju kunna ses, om alla är friska. Men man behöver inte låta bebisen vara nära alla, och man ska ta det lite försiktigt, säger Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.

Förhoppningsvis kan julhelgen annars vara positiv för den fortsatta spridningen av RS-viruset, när många barn är hemma från förskolan och skolan, där smittan ofta sprids.

Om smittotoppen för årets RS-säsong är nådd vet man ännu inte.

– Vi ser en liten, liten avmattning i ökningen mellan veckorna. Men den kan vara tillfällig. Oavsett om toppen har nåtts eller inte är smittspridningen hög just nu, säger Sara Byfors.

Fakta: RS-virus

RS-virus är en förkortning av respiratoriskt syncytievirus.

Viruset smittar lätt och de flesta blir sjuka någon gång före två års ålder.

Symptomen är ofta som en vanlig förkylning med snuva, täppt näsa, slembildning och feber. Efter några dagar kommer en besvärlig hosta.

De flesta äldre barn och vuxna blir lindrigt sjuka, men barn under sex månader kan få kraftigare symtom.

Yngre barn under två-tre månader och barn i vissa riskgrupper löper större risk att bli allvarligt sjuka.

Sök vård om barnet är under tre månader och har feber, om barnet har svårt att andas eller om barnet har svårt att amma, dricka eller äta.

Barn som läggs in på sjukhus kan få syrgas via en plastgrimma i näsan eller en mask över näsa och mun. Ibland behöver barnet få hjälp med andningen genom en så kallad CPAP eller respirator.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!