Så kan träning minska sug efter alkohol

Omkring 300 000 personer uppskattas ha ett alkoholberoende i Sverige, men långt ifrån alla vågar eller vill söka hjälp. Ny forskning visar att träning – inte minst yoga – kan ha effekt på suget efter alkohol.

Studien visar att både konditionsträning men även yoga kan minska suget efter alkohol. Arkivbild.

Studien visar att både konditionsträning men även yoga kan minska suget efter alkohol. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Hälsa2022-11-20 20:15

Studien, som gjorts av forskare vid Karolinska institutet, har tittat på huruvida träning har någon inverkan på människor med ett alkoholberoende.

Mats Hallgren, projektledare för studien, säger att det inte finns så mycket forskning på just det här området.

– Det finns en stor grupp av dem med ett alkoholberoende som inte söker hjälp för att de är missnöjda med de behandlingar som finns i dag, säger han.

140 personer diagnosticerade med alkoholberoende, som aldrig tidigare sökt hjälp och som var fysiskt inaktiva, deltog i studien. Forskarna har dels tittat på effekten av konditionsträning, dels effekten av yoga.

"Ganska stor minskning"

Att det blev just yoga har bland annat att göra med en pilotstudie som visade att träningsformen hade en positiv effekt på deltagarna.

– De flesta som har ett alkoholberoende har för det mesta inte tränat så mycket tidigare. Yoga kan man träna på många sätt och många tycker om det, inte minst om man har ångest.

Forskning har visat att träning kan minska ångest, som bland annat är en känd riskfaktor för ett ökat drickande.

– Ångest är kopplat till hur mycket man dricker och kan vara en "trigger" till att börja dricka igen.

Deltagarna lottades till att antingen delta i 60-minuters konditionsträning tre gånger i veckan på ett gym, delta på 60-minuters yogapass tre gånger i veckan eller att få behandling som vanligt. Den vanliga behandlingen bestod av bland annat telefonrådgivning, motiverande samtal och råd om andra behandlingar som anonyma alkoholister.

Efter de tolv veckor som studien pågick kunde man se att deltagarna fått ett minskat sug av alkohol – både bland dem som konditionstränade, i det här fallet aerobics, men även hos yogautövarna.

– Konsumtionen minskade med fem-sju glas per vecka. Det är en ganska stor minskning av ens alkoholkonsumtion, säger Mats Hallgren.

Oklart på lång sikt

Enligt forskarna visar resultaten att träningen gav minst lika bra effekt som traditionella metoder mot alkoholberoende. Den största minskningen av alkohol såg man hos dem som fick träna yoga.

– Vi tror att både konditionsträning och yoga kan påverka hormoner i kroppen som är kopplade till stress och att det kan bli en underliggande biologisk effekt som kan hjälpa till att minska suget av alkohol via stressystemet i kroppen.

Alkoholberoende är bland annat förknippat med en obalans i hjärnans belöningssystem och djurstudier har visat att träning påverkar systemet på ett sätt som minskar suget efter alkohol. Detta är något man behöver titta vidare på, säger Mats Hallgren.

Studien från Karolinska institutet visar även på en förbättrad psykisk hälsa hos deltagarna, vilket skulle kunna förklaras av att man helt enkelt dricker mindre. Forskarna har dock undersökt träningens inverkan under en relativt kort tid.

– Vi vet inte vad som händer efter tolv månader, säger Mats Hallgren.

Fakta: Kort om studien

140 vuxna deltog i studien. Personerna var diagnosticerade med alkoholberoende, hade aldrig sökt hjälp för det och var fysiskt inaktiva.

Deltagarna uppmanades att träna tre gånger i veckan under 60 minuter under tolv veckor. Träningen bestod av konditionsträning eller yoga.

Alkoholkonsumtionen minskade i samtliga grupper inom studien, inte minst hos dem som tränade yoga.

Källa: Karolinska institutet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!