Rötmånaden kännetecknas av att det är varmt och lite fuktigt. Det brukar vara årets varmaste månad, men en värmebölja som den vi haft den senaste veckan har samma effekt på bakterier och andra mikroorganismer som kan föröka sig i värmen.
– Det är temperaturen som är viktigast för bakterierna, säger Åsa Rosengren, rådgivare på Livsmedelsverket.
Fyra grader
Därför är det viktigt att hålla maten kall. Livsmedelsverket rekommenderar att kylskåpet håller fyra plusgrader. Tiden när maten befinner sig utanför kylskåpet bör man begränsa så mycket det går.
– Ta bara ut det du ska ha och låt inte maten stå framme, säger Åsa Rosengren.
– Åk hem direkt när du har handlat och ställ maten i kylskåpet. Har du långt till affären kan det vara bra att ha med en kylväska.
På sommaren lever vi ofta lite enklare än annars. I sommarstugor, på campingplatser och stränder kan det vara svårare att hålla maten kall. Rena händer och redskap hjälper till att stoppa bakterierna.
– Det är inte nytt och det är inte rocket science. Men marginalerna är mindre på sommaren.
Växer långsammare
Nu verkar den värsta värmeböljan ha lagt sig. Men även om bakterier trivs bättre i 32 grader tycker de att det fortfarande är helt okej vid 22.
– Det är först när temperaturen kommer ned mot 10–15 grader som det börjar växa långsammare. Och ju kallare det är, desto långsammare går det.
Åsa Rosengren vill också lyfta fram en annan viktig aspekt.
– Matsvinnet, som har aktualiserats av att det är så vansinnigt höga priser. Man brukar säga att man ska planera och tänka långsiktigt, men nu är det bättre att tänka kortsiktigt och inte köpa mer än vad man behöver.