Totalt 54 personer i 20 olika regioner har drabbats av salmonellainfektion orsakad av bakterien Salmonella Typhimurium under perioden 17 september till 5 oktober, skriver Folkhälsomyndigheten (FHM) på sin hemsida.
– Det är ganska många som har drabbats och det är spritt i landet. Hur allvarligt det är vet vi inte riktigt, men det ser i dagsläget ut som att antalet nya anmälningar har gått ned en aning och att det finns indikationer på att det kan avta, säger Rikard Dryselius, utredare på FHM.
Analyser av bakteriens arvsmassa visar att de drabbade bär på samma stam av bakterien, vilket tyder på att de fått smittan av samma livsmedel.
Källan spåras
Nu utreds utbrottet för att hitta smittkällan och FHM misstänker att det handlar om ett livsmedel som distribuerats brett i Sverige. Men än så länge finns inga uppgifter om vilken typ av livsmedel det kan handla om, enligt Rikard Dryselius.
– Att vi tror att det har distribuerats brett har helt enkelt med den stora geografiska spridningen att göra, då brukar det allra oftast handla om ett livsmedel som levereras runt om i landet.
TT: Om det här livsmedlet finns brett i Sverige, borde inte fler ha smittats?
– Det är möjligt att det kan vara fler som är smittade, men som inte rapporterar in det. Det brukar vara de som blir mer sjuka som vi får information om och så är det för nästan alla typer av magsjukor, svarar Dryselius.
God kökshygien
De insjuknade i utbrottet är i åldrarna 8–86 år och 31 av dem är kvinnor. Folkhälsomyndigheten har ingen information om hur sjuka de drabbade personerna blivit, men ser inga indikationer på att utbrottet skulle ge värre symtom än vanligt.
– Normalt leder salmonella till magsjuka och komplikationer som buksmärta, feber, diarréer och ibland kräkningar. I vissa fall kan det bli värre komplikationer än så, som ledinflammationer, men för det mesta är det inte jättefarligt, men obehagligt att bli smittad, säger Rikard Dryselius.
Han lyfter fram att man genom enkla åtgärder kan minska risken att bli sjuk i salmonella.
– Genom god kökshygien klarar man mycket, som att skölja grönsaker, steka kött och annan mat ordentligt, tvätta händerna och undvika att använda samma skärbrädor till kött och sådant man äter utan att tillaga det.