Smärta och allergi vanligare bland samer

De flesta samer uppger att de mår bra, både fysiskt och psykiskt. Men en större andel är drabbade av värk i kroppen, allergi, tankar om att ta sitt liv och kränkningar än i befolkningen i stort. Det visar den första nationella folkhälsoundersökningen bland samer i Sverige.

De flesta samer uppger att de mår bra, både fysiskt och psykiskt. Men en större andel är drabbade av värk i kroppen, tankar om att ta sitt liv och kränkningar. Arkivbild.

De flesta samer uppger att de mår bra, både fysiskt och psykiskt. Men en större andel är drabbade av värk i kroppen, tankar om att ta sitt liv och kränkningar. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT

Hälsa2023-03-28 12:05

Enkätstudien har besvarats av 3 658 samer och är gjord av Folkhälsomyndigheten i samarbete med en forskargrupp vid Umeå universitet.

73 procent uppger att de har en god allmän hälsa och 87 procent skattar sitt psykiska välbefinnande som gott. Det är i nivå med befolkningen i övrigt.

Men det finns vissa skillnader.

"Det är till exempel en större andel samer än av befolkningen i övrigt som uppger att de har värk och smärta i olika delar av kroppen, astma och allergi samt övervikt och fetma", säger Marjan Vaez, utredare vid Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

"Det är också en större andel samer som uppger att de någon gång övervägt eller försökt att ta sitt liv. Vidare uppger en större andel samer än befolkningen i övrigt att de blivit behandlade eller bemötta så att de känt sig kränkta," fortsätter Marjan Vaez.

Problem med stillasittande mer än tio timmar om dagen och riskkonsumtion av alkohol och rökning är mindre bland samer än i befolkningen i stort, visar undersökningen.

Folkhälsomyndigheten har ett regeringsuppdrag där de ska stärka och utveckla kunskapen om hälsosituationen bland nationella minoriteter och samer.

Fakta: Så gjordes studien

Enkätstudien är gjord av Folkhälsomyndigheten i samarbete med forskargruppen Lávvuo vid Umeå universitet.

I studien har 3 658 samer i Sverige i åldern 18–84 år besvarat en enkät om hälsa, livsvillkor och levnadsvanor.

Resultaten har jämförts med data från den nationella folkhälsoenkäten i Sverige. Båda undersökningarna gjordes 2021.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!