Naloxonspray har funnits i Sverige sedan 2018. Den livräddande nässprayen innehåller ett motgift mot en överdos av opioider, till exempel heroin.
Men sprayen är receptbelagd och i dag är det bara tillåtet att förskriva den till personer som själva riskerar att ta en överdos av opioider.
Men de personerna hinner sällan reagera själva vid en överdos innan det är försent. Under flera år har det därför argumenterats för att rätten ska vidgas så att till exempel vissa yrkesgrupper, som polis och väktare, ska kunna få ha naloxon tillgängligt.
Även gruppen anhöriga är i stort behov av den livräddande nässprayen, säger Maria Hilberth, enhetschef på Socialstyrelsen.
– Det ser vi som en väldigt, väldigt viktig grupp. Där finns man nära varandra och kan tillhandahålla det här till den som eventuellt tar en överdos, säger hon.
Ingen lösning
Trots utredningar och starka önskemål från både vård och myndigheter har hittills ingen lösning nåtts.
Nu kommer Socialstyrelsen i en delredovisning till regeringen fram till att det krävs ny lagstiftning, utanför hälso- och sjukvårdslagen, för att fler grupper ska få tillgång till den livräddande sprayen. Med nuvarande lagstiftning går det inte att klassa naloxon som receptfritt.
– Vi har kommit fram till att det inte finns möjlighet inom nuvarande formuleringar i regelverket att göra det tillgängligt på det här sättet utanför hälso- och sjukvården, säger Maria Hilberth.
Den pågående narkotikautredningen ska nu driva frågan vidare, och undersöka om det går att ta fram ett lagförslag. Narkotikautredningen ska redovisa sitt uppdrag under hösten.
Världshälsoorganisationen WHO förespråkar att man ska kunna förskriva naloxon till alla som riskerar att bevittna en överdos.