Spridningen av apkoppor – detta vet vi

VĂ€rldshĂ€lsoorganisationen WHO klassar smittspridningen av apkoppor som ett internationellt hĂ€lsonödlĂ€ge – organisationens allvarligaste varning. Det hĂ€r Ă€r vad vi vet i nulĂ€get om det senaste utbrottet.

De vanligaste symptomen Àr bland annat blÄsor eller sÄr pÄ armar, ben, hÀnder och fötter. Arkvibild.

De vanligaste symptomen Àr bland annat blÄsor eller sÄr pÄ armar, ben, hÀnder och fötter. Arkvibild.

Foto: CDC via AP/TT

HĂ€lsa2022-07-24 08:35

1. Virus och symptom

Apkoppor, pÄ engelska monkeypox, Àr en sjukdom som kan överföras mellan djur och mÀnniska. Det upptÀcktes hos apor och fick dÀrför namnet apkoppor, men det Àr sannolikt olika gnagare i central- och vÀstafrikanska regnskogar som Àr reservoar för viruset, enligt FolkhÀlsomyndigheten (FHM).

Symptomen pÄ apkoppor Àr ofta relativt milda, men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. Enligt FHM Àr de vanligaste symptomen blÄsor eller sÄr pÄ armar, ben, hÀnder och fötter. BlÄsor och sÄr kan Àven förekomma pÄ eller runt könsorganet eller i eller runt munnen. NÀr blÄsorna eller sÄren kan klia och göra ont kan det vara svÄrt att Àta eller dricka.

Andra vanliga symptom Àr feber, ont i huvudet och musklerna, svullna lymfkörtlar, smÀrta runt analöppningen och Àndtarmen och problem med avföring, som till exempel diarré, eller svÄrigheter med att kissa.

.

2. Smittspridning och dödlighet

Apkoppor smittar framförallt vid nÀra fysisk kontakt med en person som har smittats. SÀrskilt hög smittrisk Àr dÄ vid fysiska sexuella kontakter, eller andra nÀra hudkontakter, med en smittad person, enligt FHM. Av de rapporterade fallen utgörs 98 procent av mÀn som har sex med mÀn, enligt WHO.

Ett mindre antal fall med indirekt spridning har ocksÄ förekommit, till exempel via sÀngklÀder, handdukar eller sexleksaker, som personen med apkoppor har varit i kontakt med. Andra potentiella smittvÀgar Àr Ànnu inte helt klarlagda, men enligt FHM kan viruset sannolikt Àven spridas via luftvÀgar, skadad hud eller via slemhinnor. Ny kunskap om hur viruset sprids tillkommer löpande, enligt myndigheten.

Risken för bred smittspridning i befolkningen Àr dÀremot lÄg, bedömer den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

Totalt har över 16 000 fall av apkoppor upptĂ€ckts i 75 lĂ€nder och fem dödsfall har rapporterats under det nuvarande utbrottet, enligt WHO. De flesta fall rapporteras i större stĂ€der.

77 fall av smittan har konstaterats i Sverige, till och med den 21 juli i Är, enligt FHM. Enligt myndigheten Àr antalet fall i Sverige begrÀnsat jÀmfört med andra delar av Europa. Runt 40 procent av alla svenska fall bedöms ha blivit smittade inom landet.

Vid tidigare utbrott i Afrika har allvarlig sjukdom och enstaka dödsfall rapporterats, men frÀmst hos personer med nedsatt immunförsvar, barn och gravida, enligt FHM.

I det aktuella utbrottet i lÀnder dÀr apkoppor normalt inte förekommer har ingen av personerna avlidit. De flesta har haft en lindrig sjukdom dÀr frÀmst smÀrta frÄn blÄsorna har dominerat sjukdomsbilden.

.

3. Behandling och vaccin

Tiden frÄn att man blir smittad till att man blir sjuk, alltsÄ inkubationstiden, Àr vanligtvis mellan 6 och 13 dagar, men kan Àven strÀcka sig frÄn 5 till 21 dagar. Misstankar om apkoppor kan uppstÄ frÄn symptom och om en person har varit utsatt för smittrisk. Diagnosen bekrÀftas efter provtagning.

Tidigare har prover behövts skickas in till FHM i Solna men nu har den svenska vÄrden byggt ut sin analyskapacitet. Nu finns diagnostik i Uppsala, VÀstra Götaland, Kronoberg och Blekinge, och det Àr Àven pÄ gÄng i flera andra regioner, enligt FHM.

Alla bekrÀftade fall av apkoppor ska anmÀlas till smittskyddslÀkaren i regionen och till FHM.

Det finns lĂ€kemedel som verkar ha viss effekt mot infektionen och som kan anvĂ€ndas vid allvarlig sjukdom. I veckan mottog Sverige 2 700 doser vaccin via EU.

NÀr det rÄder global brist pÄ vaccinet har fördelningen till europeiska lÀnder gjorts utifrÄn befolkningsmÀngd. I Sverige har FHM tagit fram en rekommendation för hur vaccinet ska anvÀndas. NÀr vaccinet inte kommer att rÀcka till alla kommer personer som har exponerats för viruset att prioriteras, enligt FHM.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!