”Det här programmet är en toppenbra möjlighet och att lägga om livsstilen kommer att få dig att må mycket bättre”.
När läkare på vårdcentraler presenterade program för viktminskning med glatt tonfall och använde ord som "chans" och "möjlighet" och fokuserade på fördelarna med att gå ner i vikt – då lyckades patienterna ofta bra med sina nya vanor.
När läkaren i stället framhöll negativa aspekter med att vara överviktig och pratade om risker för följdsjukdomar så minskade chansen att patienten gjorde livsstilsförändringar, enligt en brittisk studie.
Samtal spelades in
Det är forskare vid universitetet i Oxford som analyserat samtal mellan läkare och patient där de diskuterar ett 12-veckorsprogram med livsstilsförändringar. Samtalen spelades in och forskarna analyserade dem och jämförde med hur väl patienterna lyckades med att följa programmen och hur mycket de tappade i vikt.
Forskarna delade in läkarnas sätt att prata om 12-veckorsprogrammet i tre kategorier – som ”goda nyheter”, ”dåliga nyheter” och ”neutral”. Totalt ingick läkare och patienter från nästan 40 olika vårdcentraler.
Efter ett år jämfördes resultaten och de läkare som hade en positiv hållning under samtalet hade betydligt fler patienter som anslöt sig till 12-veckorsprogrammet. Det var också de som gick ner mest i vikt efter 12 månader, i snitt 4,8 kilo.
De som fått programmet presenterat för sig som ”dåliga nyheter”, där läkaren använde ord som övervikt och fetma och pratade om risker - gick ner 2,7 kilo i snitt. De som träffade en läkare som kommunicerade neutralt gick bara ner 1,2 kilo i snitt.
Mer motiverade patienter
Forskarna förklarar skillnaden i viktnedgång med att färre deltog i programmet i den negativa och neutrala gruppen än i den som fick det presenterat som något positivt.
I Sverige var 51 procent av alla vuxna överviktiga eller hade fetma 2022 och andelen ökar stadigt. Att prata mer positivt och lösningsfokuserat skulle enligt forskarna bakom studien kunna vara ett sätt att göra patienterna mer motiverade. Men det finns svagheter. Patienterna hade inte lottats till vilken inställning läkaren skulle ha och det kan helt enkelt ha varit så att läkaren var mer positiv inför patienter som de upplevde var mer sugna på att delta i programmet.
Totalt ingick 246 patienter med kroppsmasseindex (BMI) på i snitt 34 samt 87 läkare i studien. Resultaten har publicerats i tidskriften Annals of Internal Medicine.