Det är forskare i Frankrike som har studerat personer med hjärtsvikt under två perioder av värmeböljor sommaren 2019. Vid hjärtsvikt klarar inte hjärtat av att pumpa runt blodet kroppen i tillräcklig utsträckning, vilket kan leda till ansamling av vätska i bland annat ben och lungor.
I motsats till hos friska personer reglerar inte kroppen automatiskt ett ökat vätskeintag genom att kissa mer. Hastig viktuppgång kan innebära en ökad vätskeansamling vilket innebär risker. En vanlig läkemedelsbehandling är vätskedrivande läkemedel.
Eftersom människor ofta dricker mer under värma perioder ville forskarna undersöka om de oftare gick upp i vikt på grund av vätskeansamlingar. I studien deltog 1 400 personer med hjärtsvikt. Dessa följdes under två perioder av värmeböljor med temperaturer upp över 30 grader under flera dygn.
Till forskarnas förvåning gick deltagarna, som i snitt var 73 år och vägde 78 kilo, i stället ner i vikt. I snitt tappade de 1,5 kilo på ett par veckor under värmeböljorna.
Viktnedgång är inte lika uppmärksammat som viktuppgång hos patientgruppen, men mycket tyder på att det är viktigt att hålla koll på eftersom snabb viktnedgång kan orsaka lågt blodtryck och njursvikt som kan vara livshotande, skriver forskarna bakom studien.
”Detta är en direkt effekt på människors hälsa av den globala uppvärmningen som vi måste vara förberedda på”, skriver de vidare.
Studien har publicerats i det europeiska kardiologföreningens tidskrift ESC Heartfailure.