Svenskt vatten: "Förorenaren betalar"

HovrĂ€tten ger inte invĂ„nare som druckit giftigt dricksvatten rĂ€tt till skadestĂ„nd. Domen ska överklagas till Högsta domstolen och fĂ„r de drabbade rĂ€tt dĂ€r borde notan skickas till Försvarsmakten, anser Svenskt vatten. –Det handlar om principen förorenaren betalar, sĂ€ger branschorganisationens vd PĂ€r Dalhielm.

Försvaret har tagit pÄ sig ansvaret för att ha förorenat vattentÀkten. Arkivbild.

Försvaret har tagit pÄ sig ansvaret för att ha förorenat vattentÀkten. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson / TT

HĂ€lsa2022-12-20 15:06

Det kommunala vattenbolaget i Ronneby kommun behöver inte betala skadestÄnd till de invÄnare som har druckit dricksvatten som varit förorenat med giftiga PFAS-kemikalier. Det slÄr hovrÀtten över SkÄne och Blekinge fast i en dom.

PFAS-föreningen, som stÀmt bolaget, har dock aviserat att domen ska överklagas till Högsta domstolen.

"Symbolisk frÄga för hela Sverige"

– Det hĂ€r inte en frĂ„ga som Ă€r avgjord pĂ„ nĂ„got sĂ€tt, sĂ€ger Ronnebys kommunalrĂ„d Roger Fredriksson (M) till TT och fortsĂ€tter:

– Jag har den största respekten för de som Ă€r högexponerade. Jag har ocksĂ„ exponerats av PFAS men har valt att inte gĂ„ vidare. Nu fĂ„r vi helt enkelt vĂ€rdera domen.

Fredriksson sÀger det mÄste komma ett tydligt beslut i frÄgan:

– Det Ă€r en oerhört symbolisk frĂ„ga för hela Sverige, sĂ€ger kommunalrĂ„det.

Om fallet fÄr prövningstillstÄnd i HD och de drabbade i högsta instans fÄr rÀtt till skadestÄnd anser branschorganisationen Svenskt vatten att kommunen borde föra en regresstalan mot Försvarsmakten.

– Det handlar om principen förorenaren betalar – den kĂ€nns jĂ€tteviktig för att vi ska ha en fungerande miljölagstiftning överlag i Sverige. Att vi har mekanismer som gör den principen möjlig att efterfölja, sĂ€ger Svenskt vattens vd PĂ€r Dalhielm, som Ă€ven vill se en skĂ€rpt kemikalielagstiftning.

Försvaret har tagit pĂ„ sig ansvaret för att ha förorenat vattentĂ€kten via en brandövningsplats pĂ„ flygflottiljen F17 i Kallinge. DĂ€r anvĂ€ndes under Ă„tminstone Ă„ren 1985–2003 ett slĂ€ckningsskum som innehöll PFAS.

Försvarsmakten stÀmdes

Det finns ett annat PFAS-fall i Sverige dĂ€r Försvarsmakten har varit motpart. Sommaren 2019 stĂ€mdes försvaret pĂ„ 252 miljoner kronor av det kommunala bolaget Uppsala Vatten. Bolaget ansĂ„g att försvarets verksamhet pĂ„ Ärna flygfĂ€lt förorenat mark- och grundvattnet med giftiga PFAS-kemikalier och att försvaret skulle stĂ„ för genomförda och framtida reningskostnader.

– DĂ€r har försvarsmakten varit benhĂ„rda i sin position att de inte avser ta ansvar, sĂ€ger PĂ€r Dalhielm.

Förra hösten ansÄg mark- och miljödomstolen att försvaret inte har varit den huvudsakliga kÀllan till att den aktuella vattentÀkten blivit förorenad och slapp betala skadestÄnd. Domen Àr överklagad och har fÄtt prövningstillstÄnd i Mark- och miljööverdomstolen.

– HĂ€r finns det ett juridiskt ansvar – att förorenaren betalar – som verkar vara svĂ„rt att fĂ„ igenom. Sedan finns det ett moraliskt och etiskt ansvar. Staten har nĂ„gonstans ett sĂ€rskilt ansvar att ta det moraliska ansvaret, sĂ€ger PĂ€r Dalhielm.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!