Under 2021 rapporterades omkring 33 700 aborter till Socialstyrelsen, vilket var ungefär 900 färre än föregående år, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.
Totalt sett kan en minskande trend skönjas sedan 2008, och det är bland kvinnor i åldersgruppen 15–19 år som kurvan dalat brantast sedan dess.
En förklaring är att långtidsverkande preventivmedel ökat, där ibland hormonspiral och p-stav. Sedan 2017 är preventivmedel gratis för kvinnor under 21 år i och vissa regioner erbjuder också subventioner för kvinnor upp till 25 år.
Flera gånger
Knappt hälften av kvinnorna som gjorde abort förra året hade också gjort abort en eller flera gånger tidigare.
– En del gör upprepade aborter. Det kan ha olika orsaker, till exempel att man har svårt att hitta ett välfungerande preventivmedel, säger Socialstyrelsens utredare Inga-Maj Andersson.
Kirurgisk abortmetod innebär att patienten är sövd medan läkare handgripligen med instrument går in i slidan och avlägsnar foster och moderkaka. Det används allt mer mer sällan.
I stället användes medicinsk metod i 96 procent av fallen under 2021. Det innebär att graviditeten avbryts genom läkemedelsbehandling i två steg.
Avslutas hemma
Den första dosen ges alltid på sjukhus eller klinik. När det gäller tidiga aborter, upp till vecka tio, kan kvinnan välja om hon ska ta den andra dosen hemma eller på sjukhus eller klinik.
Under 2021 avslutades omkring 75 procent av alla aborter i hemmet, vilket blivit allt vanligare sedan det blev möjligt 2004. Likaså görs en allt större andel av aborterna tidigt i graviditeten. Under fjolåret genomfördes sex av tio aborter före vecka sju.
– Det viktiga är att kvinnan får välja, både metod och var hon vill vara under aborten. Och det verkar som att allt fler kvinnor väljer att gör aborten hemma.