"Högre nivåer av troponin efter träning har kopplats till en viss förhöjd framtida risk för sjukdomar som drabbar hjärt-kärlsystemet. Man vet inte riktigt vad mekanismen är, men samtidigt vet vi att hjärtats hälsa påverkas av andra livsstilsfaktorer", säger Jonathan Cedernaes, läkare och docent i medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.
Proteinet troponin finns i hjärtats muskelceller och vid högintensiv träning kan låga nivåer frisättas. Troponin mäts rutinmässigt på sjukhus och vid exempelvis akuta hjärtbesvär kan man se betydligt stegrade nivåer.
Förkortad sömn
Deltagarna – 16 unga män – fick utföra ett intensivt träningspass efter både normal sömn och efter tre nätter med förkortad sömn. Mindre sömn innebar högre nivåer av troponin, jämfört med när personerna var utvilade.
Resultaten är publicerade i tidskriften Molecular Metabolism. Eftersom det rör sig om en mindre pilotstudie vill inte forskarna dra några slutsatser om huruvida det är skadligt att träna när man sovit för lite. Det behöver även göras en undersökning om resultaten ser likadana ut i andra åldersgrupper och hos kvinnor.
"Riskerar ta viss skada"
Samtidigt visar tidigare studier att träning kan motverka negativa effekter som förkortad sömn har på såväl ämnesomsättningen som hjärtkärlsystemet.
"De som uppger sig träna regelbundet, men får lite mindre sömn än idealet, sänker ändå risken att dö i hjärtkärlsjukdomar. Vi vet samtidigt att kronisk eller återkommande störning av sömnen i sig är dåligt för hjärtats hälsa. Det är därför möjligt att mer uttalad sömnbrist på sikt åtminstone kan öka risken för att hjärtat riskerar ta viss skada av mer intensiv träning", säger Jonathan Cedernaes.