Den senaste veckans värmebölja i landet har fått oss att köpa vätskeersättning. Flera av apotekskedjorna uppger för TT att de dagarna efter midsommar såg en markant ökning. På Apotea steg försäljningen med 500 procent mellan midsommarafton och måndagen efter.
Även Kronans Apotek och Apotek Hjärtat har haft en tydlig ökning under midsommarens värmevåg jämfört med den innan.
Blev brist
Än så länge råder det ingen brist. Men under den varma sommaren 2018 tog vätskeersättningen slut på många av landets apotek. Detta är en av anledningarna till varför friska vuxna inte ska okynnesköpa produkterna.
– Det finns grupper som kan behöver vätskeersättning, nämligen små barn och äldre. Av omsorg för dem är bättre att inte bunkra i onödan, säger Ingrid Larsson, näringsfysiolog och docent vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Enligt Jenny Gerdes, pressansvarig på Ica-gruppen där apotekskedjan Hjärtat ingår, ser de en uppgång varje gång det blir en värmebölja. Men för en frisk, vuxen person räcker det alltså att dricka extra vatten och äta vätskerika frukter och grönsaker.
Hur mycket extra vatten man ska dricka är svårt att säga. Vätskebehovet normalt ligger på omkring 30 milliliter per kilo kroppsvikt, inräknat vätska från mat.
– Som vuxen ska man följa sina törstsignaler. När det är varmt svettas man mer och då blir man mer törstig, säger Ingrid Larsson.
Har annan kroppssammansättning
Att små barn kan behöva vätskeersättning beror på att barnkroppen består av mer vatten per kilo kroppsvikt och att barn har ett högre energibehov än vuxna i förhållande till kroppsvikt. Små barn kan heller inte kan få i sig så stora mängder vatten på en gång. När vi blir äldre ändras kroppssammansättningen, bland annat minskar muskelmassan som innehåller mycket vätska. Det gör att både barn och äldre blir mer känsliga för obalans.
– Har man dessutom en demenssjukdom kan det vara svårare att både känna och uttrycka törst. Då kan vätskeersättning fylla en funktion. Men inom äldreomsorgen finns ofta bra rutiner för att öka vätskeintaget. Det kan vara att förutom extra dryck servera isglass eller vattenmelon, säger Ingrid Larsson.
Egenblandat funkar
Den som har en kronisk sjukdom och är orolig över att bli påverkad av värmen eller att inte få i sig tillräckligt mycket vätska rekommenderar Ingrid Larsson kontakta sjukvården.
– Blir man magsjuk med kräkningar och diarréer kan man behöva vätskeersättning även som annars frisk vuxen. Men det går bra att blanda hemma på vatten, socker och salt, säger hon.
Den som tränar hårt i värmen och svettas mycket kan också behöva vätskeersättning eller någon form av sportdryck. Även mineralvatten innehåller mer salter än kranvatten.
– Men är man inte elitidrottare kanske man ska fundera på att träna vid tider på dygnet när det är svalare, säger Ingrid Larsson.