Vaginal förlossning inte dåligt för sexlivet

Kvinnor som fött vaginalt är lika nöjda med sitt sexliv som kvinnor som förlösts med kejsarsnitt, visar en långtidsstudie.

Vaginal förlossning påverkar inte sexlivet negativt, visar studie. Arkivbild.

Vaginal förlossning påverkar inte sexlivet negativt, visar studie. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Hälsa2022-08-24 21:04

Vissa kvinnor väljer bort vaginal förlossning i tron att det kan få negativa konsekvenser för sexlivet. Men i en ny studie såg forskarna ingen större skillnad i sexuell tillfredsställelse och sexuell frekvens mellan kvinnor som fött vaginalt och kvinnor som fött med kejsarsnitt.

Studien, som är ett samarbete mellan Karolinska institutet och University of Bristol, har undersökt sambandet mellan vald förlossningsmetod och sexuellt välmående i 18 år efter födseln.

"Vi blev förvånade över att skillnaderna i sexuellt välmående var så små. Det rapporteras ofta om att kvinnor, i samråd med kliniker, väljer att göra kejsarsnitt eftersom de misstänker att vaginal förlossning kommer att påverka deras sexuella välmående. Vår data stödjer inte detta och det kom som en positiv överraskning", säger Viktor H. Ahlqvist, doktorand vid institutionen för global folkhälsa på Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Däremot fanns en skillnad mellan grupperna. De kvinnor som fött med kejsarsnitt rapporterade oftare smärta i samband med sex. Trots det var de lika nöjda med sexlivet och hade sex lika ofta som kvinnor som fött vaginalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!