"Medium rare" eller kanske "rare"? För ett tiotal år sedan dök trenden med blodiga hamburgare upp i Sverige.
Samtidigt har även antalet ehec-fall ökat. Bakterien – som kan ge blodiga diarréer och komplikationer med njurskador – sprids via köttfärs som inte har hettats upp ordentligt.
Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, är kritisk till att recept på blodiga hamburgare sprids.
– Det är nonchalant, okunnigt och med total brist på respekt för riskerna. Hela hamburgarna ska alltid värmas till 70 grader, då dör bakterierna omedelbart, säger hon till SvD.
Bestående njurskador
Barn under fem år är extra känsliga för att drabbas av komplikationer kopplade till ehec. De riskerar att få hemolytiskt uremiskt syndrom, som kan ge akut njursvikt.
– I en del fall återkommer njurfunktionen, men omkring 40 procent får bestående njurskador, säger Marie-Louise Danielsson-Tham till tidningen.
Det första stora ehec-utbottet skedde 1992 i USA hos en hamburgerkedja. Fyra barn dog och 178 fick bestående njur- eller hjärnskador.
Smittan kom till Sverige på 90-talet och har ökat sedan dess. Toppen nåddes 2018 med 892 inrapporterade fall. 240 av dem var barn under tio år.
Stor ökning i Stockholm
Efter att antalet fall minskade under några år har de nu återigen börjat öka.
2022 behövde 857 personer sjukhusvård på grund av ehec. 185 av dem var barn. Det är den näst högsta siffran hittills i Sverige.
I dag står Sverige för drygt en tiondel av alla rapporterade ehec-fall inom EU. Bara Irland och Tyskland har fler inrapporterade fall.
I Stockholm har antalet rapporterade fall ökat stort – från 29 fall 2021 till 199 år 2022. Det är mer än fyra gånger så många som något år tidigare.