Om kvarka kommer in på en hästanläggning måste den hållas stängd under lång tid, vilket innebär stora ekonomiska förluster. Detta fick 48 svenska hästanläggningar erfara under förra året. Dessutom kan sjukdomen leda till allvarliga komplikationer för hästen och i sällsynta fall till dödsfall.
Flera organisationer har därför gått samman i kampanjen "Stoppa kvarkan" som ska pågå 2–8 maj. Via sociala medier ska det spridas information om olika lämpliga åtgärder mot kvarkans spridning.
Ta tempen
Goda rutiner och vaccin nämns av kampanjmakarna som de bästa verktygen för att begränsa smittspridningen. Alla hästägare uppmanas också att ta tempen på sin häst, eller sina hästar, under flera dagar för att få kunskap om varje hästs normaltemperatur.
"Många tar bara tempen på hästen när den är sjuk men vi vet att det är en viktig indikator för hur hästen mår. En förhöjd kroppstemperatur kan vara det första som upptäcks när den drabbats av en smittsam sjukdom som till exempel kvarka", säger Linda Perttula veterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och specialist i hästsjukdomar i ett pressmeddelande.
Skapa utrymme
Ett annat tema i kampanjen är att skapa utrymmen för isolering och karantän av nya eller sjuka hästar.
"I de flesta fall är det en ny häst som tar med sig kvarkan. Genom att hålla nya hästar isolerade i tre veckor kan olika smittor stoppas från att nå de andra hästarna", säger Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär på SVA, i samma pressmeddelande.
Bakom kampanjen står SVA och sajten HästSverige i samarbete med en rad organisationer och företag.