Den senaste veckan har det varit väldigt mycket alger ute till havs i Bottenhavet och i sydvästra Östersjön – främst mellan Bornholm och Gotland, enligt Johannes Johansson.
– Men nu har vi fått in lite stökigare väder och då förväntar vi oss att de kraftiga ytansamlingarna där förmodligen kommer att blandas ned i vattnet, säger han.
Det är först under den andra halvan av augusti månad som algblomningen vanligtvis börja avta.
– Får vi in någon ny värmeperiod så skulle det därför kunna blomma upp igen.
Mycket i Hanöbukten
En satellitbild från i lördags visade väldigt mycket alger i Hanöbukten och förbi Öland och Gotland, enligt Johansson. Blomningen ser däremot inte lika kraftig ut vid svenska kusten från Skåne och upp till Stockholms skärgård.
– Till Skärgårdshavet och Finska viken är det en liten blomning sedan två veckor tillbaka.
Hur det ser ut söder om Skåne för tillfället är svårt att uttala sig om eftersom det är väldigt molnigt där, enligt Johansson.
– Men det har varit alger i hela sydvästra Östersjön, säger han.
Blomningen som för två till tre veckor sedan fanns i norra egentliga Östersjön – från Gotland till Skärgårdshavet – har avtagit.
– Där finns inte längre några större blomningar ute till havs, även om det finns ute vid svenska kusten upp till Stockholms skärgård.
Ökning i Bottenhavet
Bottenviken får i princip aldrig kraftiga algblomningar, däremot förekommer det lokala ansamlingar i vikar.
– I Bottenhavet har det tilltagit sedan två veckor tillbaka. Det brukar vara så i slutet av juli och början av augusti eftersom det tar längre tid för temperaturen att komma upp där.
För två veckor sedan noterades cyanobakterier i prover i Kattegatt, men där sker ingen blomning eftersom det är ett så pass salthaltigt vatten.
– De har drivit ut från Östersjön. Man kan se dem men de tillväxer inte, även om det kan bli ytansamlingar även där.