Misstänkt massgrav kan öppnas i jakt på "häxor"

Ligger det "häxor" begravda i Torsåker i Ångermanland? Det kommer kanske snart att kunna bevisas.

Många dog i Sveriges häxprocesser.

Många dog i Sveriges häxprocesser.

Foto: TT

Häxprocesserna2023-10-11 20:36

Nu ger biskop Eva Nordung Byström tummen upp för att öppna upp den omärkta massgraven för att se om teorin att det finns kvarlevor efter kvinnor som dödades i häxprocesserna 1675 verkligen stämmer.

Det har länge gått rykten om att kvarlevor efter kvinnor som dödades vid häxprocesserna ligger i den omärkta graven utanför kyrkogården i Torsåker, rapporterar P4 Västernorrland.

Och nu öppnar Eva Nordung Byström för att undersöka den.

– Jag tycker det är jättespännande och jätteintressant, säger biskopen till P4 Västernorrland.

Hon säger att om länsstyrelsen ger tummen upp och alla tillstånd är i ordning så ser hon inga problem med att öppna graven.

– Det är Kramfors pastorat som fattar beslutet men om länsstyrelsen är med på det och man kan hitta ett sätt att finansiera det som inte drabbar pastoratet så bör inte kyrkan stoppa en utgrävning, säger hon.

Fakta: Häxprocesserna i Torsåker

Häxjakten i Torsåker leddes av prästen Laurentius Christopheri Hornaeus som anlitade så kallade "visgossar" som enligt Hornaeus kunde se djävulens märke i pannan på de skyldiga. De brukade därför stå utanför kyrkan och peka ut "häxor" som gick förbi.

Den 1 juni 1675 höll Hornaeus en straffpredikan i Torsåkers kyrka där sextiofem dömda kvinnor samt två män och fyra pojkar som visgossarna pekat ut fördes in i kyrkan där de fick ta emot nattvarden.

Ganska snart gick det upp för dem att de skulle avrättas men för att de inte skulle fly i panik stoppades de av sina egna släktingar med högafflar och dynggrepar.

Efter nattvarden fördes de till Bålberget som ligger mitt i pastoratet där de halshöggs en efter en och sedan brändes på bål.

Det är den största massavrättningen i fredstid i Sveriges historia och en femtedel av kvinnorna i Torsåker avrättades.

Dock fick Hornaeus bassning av kungliga trolldomskommissionens president, Carl Sparre eftersom avrättningarna aldrig godkändes och Sparre ställde in kommissionens verksamhet på obestämd tid.

Källa: historiesajten.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!