Borgmästaren: "Behöver de svenska turisterna"

När Danmark öppnar sin dörr för omvärlden kan den förbli stängd för Sverige. Gränsstaden Helsingör är dock i ett skriande behov av svenska besök.
–Vi behöver de svenska turisterna, säger borgmästaren Benedikte Kiær.

Det är endast några kilometer mellan Helsingborg och Helsingör med färja, men sedan danskarna stängde gränsen mot Sverige i mitten av mars får endast utlänningar med giltigt skäl resa in i Danmark. Arkivbild.

Det är endast några kilometer mellan Helsingborg och Helsingör med färja, men sedan danskarna stängde gränsen mot Sverige i mitten av mars får endast utlänningar med giltigt skäl resa in i Danmark. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Helsingborg2020-05-15 06:36

Ända sedan Danmark stängde gränsen mot Sverige i mitten av mars har det varit lugnt och stilla på gator och torg i Helsingör. Allt för stilla, säger stadens borgmästare Benedikte Kiær.

– Det är tufft för alla, men speciellt för Helsingör. Här är vi vana vid att det är mycket liv och aktivitet eftersom vi är en gränsstad och får väldigt mycket besök från framför allt våra nordiska grannländer. Och speciellt från Sverige. Det är ju bara fyra kilometer med färjan mellan Helsingborg och Helsingör, säger Benedikte Kiær, som tidigare var folketingsledamot för Konservative och Danmarks socialminister 2010–2011.

"Riktigt tufft"

Svenskar står för över hälften av de årliga turistbesöken till Helsingör och tio procent av sysselsättningen i staden är knuten till turism. Dessutom tillkommer all den handel som turisterna normalt sett står för.

– Våra näringsidkare här har det riktigt tufft nu. För de behöver ju de svenska turisterna, säger Benedikte Kiær.

Det har skett en gradvis öppning av samhället i Danmark, men gränserna är fortsatt stängda. Efter att Tyskland aviserat en delvis öppning mot Frankrike, Schweiz och Österrike från och med fredagen har dock gränsdebatten blossat upp igen i Danmark.

Den socialdemokratiska regeringen har framhållit att gränserna ska öppnas på ett ansvarsfullt sätt för att förhindra en ökad smittspridning av coronaviruset och statsminister Mette Frederiksen har sagt att senast den 1 juni ska det komma ett besked om en eventuell gränsöppning. Regeringens linje är att öppna gränserna till Sverige, Tyskland och Norge samtidigt.

"Ge hopp"

– Men det är lite irriterande att man inte pratar om vilka parametrar man ska ta hänsyn till när det sägs att vi ska öppna på ett ansvarsfullt sätt. Jag tycker att man ska ta den diskussionen redan nu. Det skulle också ge hopp för många av de som är beroende av turistbesök, säger Benedikte Kiær.

Flera oppositionspartier som Venstre, Dansk Folkeparti och Konservative kan tänka sig att släppa in norrmän och tyskar, men stänga ute svenskar på grund av Sveriges mer omfattande smittspridning, rapporterar Danmarks Radio. Socialliberala Radikale Venstre, ett stödparti till regeringen, ser helst att det sker en generell öppning av gränserna, men öppnar samtidigt för att vänta med att släppa in svenskar om det krävs av smittskyddsskäl.

Benedikte Kiær ser dock inga problem med att låta skåningar få börja besöka Danmark redan nu.

– Såsom smittspridningen har utvecklat sig i Region Hovedstaden (Köpenhamn) är ju ett område som Region Skåne långt mindre drabbat av covid-19. Vi har medarbetare här som pendlar mellan länderna för arbete och det är inga problem, säger hon.

Inte för stockholmare

Med bibehållna svenska restriktioner om att man endast får resa två timmar från hemorten skulle det ske en självreglering av vilka som kan resa till Danmark, framhåller hon och får medhåll av den skånske riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C).

– Det är inte stockholmarna man ska öppna för utan för skåningar. Men varken den danska eller svenska regeringen har haft fokus på Öresundsregionen, säger Niels Paarup-Petersen till TT.

Han vill att den svenska regeringen ska sätta press på den danska motsvarigheten om att öppna gränsen mot Sverige.

– Tyskland och Danmark har haft ett möte och då finns det en öppning för den svenska regeringen att ligga på om gränsen mot Sverige, säger Niels Paarup-Petersen.

Fakta: Danmarks gränser

Danmark införde gränskontroller den 14 mars på grund av coronavirusets utbrott. Danskarna har även stängt exempelvis skolor och butiker under pandemin.

Gradvis under våren har det danska samhället öppnats igen, men än har inget besked kommit hur det blir med gränserna.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har uppgett att hon senast den 1 juni ska ge ett besked i frågan.

Öppningen ska ske på ett ansvarsfullt sätt och smittspridningen i landet ska inte äventyras, har varit regeringens generella inställning i frågan.

Källa: Ritzau

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om