En inte helt fläckfri vinnare

Tomat, gurkmeja och soja – våra textilier blev ordentligt ansatta. Det visade sig att fläckarna var svåra att bli av med, men också att ett bra fläckborttagningsmedel är en god hjälp i tvättstugan.

Vi testade sex olika fläckborttagningsmedel och det visade sig att Grumme Fläckspray var det mest effektiva.

Vi testade sex olika fläckborttagningsmedel och det visade sig att Grumme Fläckspray var det mest effektiva.

Foto: Jessica Gow/TT

Hem och trädgård2020-08-04 09:01

I reklamfilmerna skakar mamman på huvudet när barnen springer in med smutsiga kläder. Men ett magiskt fläckborttagningsmedel och en omgång i tvättmaskinen gör kläderna som nya igen. Med ett gnistrande leende håller hon upp de kritvita plaggen. 

Fungerar det på samma sätt i verkligheten? Vi har testat påståendet med svåra fläckar av bland annat ketchup, choklad och rödbetsjuice. Ingen av produkterna ger ett fläckfritt resultat, men vissa är bättre än andra.

Fläckarna bleks

Majoriteten av medlen vi testade gör bra ifrån sig, det är bara tomat, gurkmeja och soja som alla går bet på. Men även de svåraste fläckarna bleks trots allt i varierande grad. Vi tvättade även tyglappar med likadana fläckar i vanligt tvättmedel och utan fläckborttagning för att jämföra. Resultatet var då sämre, så någon effekt har alla fläckborttagningsmedel. 

Det allra bästa knepet för att få bort minsta missfärgning är att skölja direkt i kallt vatten. Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien och känd som städexpert genom tv-program som ”Rent hus”, förklarar varför vattnet ska vara kallt:

– Många gånger är det protein i fläcken och proteinerna koagulerar och fastnar i tyget om man tar varmt vatten. 

Kokande vatten

Om det inte räcker med bara vatten tipsar Marie-Louise om att gnugga in lite diskmedel i tyget och sedan avsluta med varmare vatten. I värsta fall kan man också behöva doppa tyget i kokande vatten med vittvättmedel. Då är det viktigt att testa först på en del av tyget där det inte gör så mycket om det visar sig att det inte klarar behandlingen.

– Alla textilier tål definitivt inte att man kokar dem. 

Husmorsknepet ska kunna ersätta fläckborttagningsmedel. 

– Oftast klarar man sig med den här metoden. Och det är bättre, billigare och många gånger skonsammare mot tyget. 

Vilka fläckar är extra svåra?

– Bärfläckar. Men tar man dem så fort de inträffar brukar även de gå att få bort.

Efter en attack av bland annat rödbetsjuice och soja behandlade vi våra textilier med olika fläckborttagningsmedel. Inte alla levde upp till förväntningarna.
Efter en attack av bland annat rödbetsjuice och soja behandlade vi våra textilier med olika fläckborttagningsmedel. Inte alla levde upp till förväntningarna.
För rent resultat

+Ta bort fläcken på en gång genom att dränka den i kallt vatten.

+Finns fläcken kvar? Använd varmt vatten och lite diskmedel.

+Om det inte hjälper – koka vatten med lite vittvättmedel och doppa fläcken i det.

+Tänk på att testa på ett ställe av tyget där det inte syns så mycket. Alla textilier tål inte alla behandlingar.

Källa: Marie-Louise Danielsson-Tham.


Så gjorde vi

Tolv likadana tygbitar av bomull och frotté fläckades med bland annat matolja, choklad, tomatsås och blåbärsjuice. Fläckarna fick torka in och behandlades sedan enligt instruktionerna på fläckborttagningsmedlet. Därefter tvättades varje tyglapp i 40 grader med ett vanligt kulörtvättmedel. Produkterna rangordnades sedan efter hur rent de tvättade.

Vi gav ett par andra tyglappar samma fläckar men tvättade dem endast med tvättmedel för att kunna jämföra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!