Knepen för första studentlyan

Snål budget och minimal yta är utmaningar vid inredning av många studentlyor. Men det går att skapa såväl ett mysigt hem som en bra studiemiljö.

Maja Löfvenberg har fyndat nästan alla sina möbler begagnat. ”Hos mig är det bara soffan som är ny, resten är begagnat eller sådant jag har fått från min familj”, säger hon.

Maja Löfvenberg har fyndat nästan alla sina möbler begagnat. ”Hos mig är det bara soffan som är ny, resten är begagnat eller sådant jag har fått från min familj”, säger hon.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Hem och trädgård2020-09-14 08:50

Att ens få tak över huvudet är en prövning för många av landets studenter. Trycket på våra lärosäten är dessutom ovanligt stort i år när många har valt att studera på grund av svårigheterna på arbetsmarknaden.

22-åriga Maja Löfvenberg, som precis har börjat läsa litteraturvetenskap på Stockholms universitet, är lyckligt lottad. Hon har med släktens hjälp köpt en etta på 26 kvadratmeter.

–  Bostadsmarknaden är sjuk, särskilt i större städer och i universitetsstäder. Jag är medveten om att jag är otroligt privilegierad, säger hon.

Att hon slipper oroa sig för sitt boende bidrar till att hon kan koncentrera sig på sina studier – och också lägga lite omsorg på inredningen.

–  Jag tar studielån och jobbar extra på kvällar och helger i matbutik för att få ekonomin att gå ihop, säger hon.

Fynda begagnat

Att flytta hemifrån innebär en rad utgifter. Allt från husgeråd till möbler måste införskaffas. Maja Löfvenbergs tips är att dammsuga försäljningssajter och olika auktionshus på nätet.

–  Man kan göra otroliga fynd. Hos mig är det bara soffan som är ny, resten är begagnat eller sådant jag har fått från min familj.

Maja har också hittat flera designpärlor på loppisar och second hand-butiker.

–  Har man tur vet de inte riktig vilka fina grejer de har. Mina köksstolar är till exempel italiensk design som jag bara betalade en hundring styck för.

Förutom att det är bra för ekonomin känns det sunt att återbruka och satsa på saker som redan ”finns i omlopp”, tycker hon.

Flexibel inredning

Inredaren Sofie Ganeva har flera tips på hur det går att skapa en mysig miljö på få kvadratmeter och liten budget. Ett roligt grepp är att snegla på teatern för inspiration.

–  Tänk scenbyte. Jobba med få möbler som med hjälp av några enkla grepp kan förvandlas och få en annan funktion, precis som när man ska växla miljö på en teaterscen, säger hon.

För tio år sedan var Sofie med och grundade företaget Fantastic Frank, som stajlar, marknadsför och säljer bostäder. I sitt yrke har hon stor erfarenhet av att skapa smarta och vackra boendemiljöer.

–  När man har en begränsad yta måste inredningen vara flexibel. Sängen kan bli en soffa med hjälp av ett överkast och några kuddar mot väggen.

Vidare får matbordet agera yta för både studier och matstunder. När det är dags för middag åker dator och böcker bort för att lämna plats åt tallrikar och glas.

Lugn bas

Smart förvaring brukar vara ett gissel i små lägenheter och något Sofie Ganeva tycker att det kan vara värt att lägga pengar på – just för att kunna stuva undan saker vid ”scenbyten”. Kanske rent av anlita en snickare som får göra skräddarsydda lösningar?

–  Kika efter små outnyttjade vinklar och vrår och undersök om det går att använda dem för att sätta upp hyllor, krokar eller skåp för att gömma undan kuddar eller böcker, säger Sofie.

När det gäller färgsättning tjänar ett litet utrymme på en lugn bas. Hyr man ett studentrum är väggarna oftast vitmålade och man får varken tapetsera, måla eller ens spika upp tavelkrokar.

–  Det går att laborera med textilier. Försök ha samma färger och få mönster på de stora ytorna som soffa, säng, gardiner och matta, säger Sofie.

Ibland finns det tavelskenor fästa uppe vid taket som gör det möjligt att hänga upp tavlor. Då kan inramade affischer och fotografier bli fina blickfång.

–  Sätt din personliga prägel genom några få saker som sticker ut. Det kan vara en färgglad kudde, filt eller tavla. En stor växt kan också bli effektfull.

Flyttbara växter

Just blommor är tacksamma på flera sätt. De förbättrar inomhusmiljön, kan fungera som insynsskydd och är lätta att flytta runt när man vill ha en förändring.

–  Ofta är man rätt låst av andra fasta förutsättningar som kokvrå, dörröppningar och fönstrens placering. Det kanske bara går att ha möblerna på ett sätt. Då kan man få variation och dynamik genom att byta plats på växterna.

Maja Löfvenberg har just en sådan växt. Ett pampigt palettblad pryder sin plats intill matbordet vid fönstret. Det drar genast blickarna till sig när man kommer in i lägenheten.

–  Blomman verkar trivas otroligt bra här. Jag vet inte riktigt hur den har blivit så stor, säger Maja och skrattar.

Det är vid matbordet hon brukar sitta och plugga. Just nu står poesi på schemat och undervisningen sker på distans.

–  Jag tar undan allt när jag ska äta. Jag är mycket bättre på att hålla ordning här, än vad jag var när jag bodde hemma.

Fem inredningstips

Tips från Sofie och Maja för trångbodda med tajt budget:

1. Leta möbler på loppisar, second hand-sajter och bland släkt och vänner. Många vuxna vill inget hellre än att bli av med saker. Fråga efter tavlor och prydnadssaker också.

2. Satsa på ihopfällbara eller stapelbara möbler för flexibla ”scenförändningar”.

3. Sätt personlig prägel genom kuddar, filtar och mattor. Gärna i en nyans som går igen och håller ihop helhetsintrycket.

4. Satsa på bra förvaring. Utnyttja vinklar och vrår för att stuva undan saker som inte används.

5. Investera i fina krukväxter. De höjer mysfaktorn, går att flytta runt för variation och fungerar som insynsskydd.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!