Ett golv sätter ofta tonen i ett hus. Det är själva fundamentet och måste tåla hårt slitage. Särskilt om familjen är stor, aktiv och kanske inbegriper husdjur.
I dag är trä eller plastmattor de vanligaste underlagen, men länge var det linoleum som gällde.
– Det uppfanns i slutet av 1800-talet, slog igenom i Sverige i början av 1900-talet och var det i särklass vanligaste materialet i hemmen till i slutet av 1940-talet, säger byggnadsantikvarien Frida Nordström.
Hon har skrivit flera uppsatser om ämnet, bland annat examensarbetet i kulturvård vid Uppsala universitet, ”Ett vackert hem börjar med golven”. I dag är hon konsult inom byggvård på en arkitektfirma i Berlin.
– Jag blev tidigt fascinerad av olika material och hantverket bakom. Hur det slits och patinan som blir på olika ytor. När jag fick se den mönsterskatt som fanns på gamla linoleummattor blev jag helt såld, säger hon.
Lätta att städa
Vad som har fungerat som golvmaterial i våra hem genom historien varierar. Ekonomi, trender samt praktiska och tekniska innovationer har spelat in.
– Att linoleummattan slog igenom så enormt i början av 1900-talet berodde på att de både var snygga, slitstarka och lättstädade, säger Frida Nordström.
De som inte hade råd att lägga in linoleum överallt kunde köpa en bit som placerades i mitten av rummet, medan resten täcktes med trasmattor. Eller så lades det en stuvbit under matbordet. Praktiskt, eftersom den gick att torka av.
Trots att två tredjedelar av de svenska golven var belagda med linoleum strax före 1950-talet finns väldigt få av dem bevarade. Först kom plastgolven, sedan ville de allra flesta ha rena trä- eller parkettgolv hemma. I dag förknippas linoleum mest med väntrum, skolor och äldreboenden.
– Det är synd. För de äldre mattorna med mönster är otroligt vackra. Jag kan bara vädja och hålla tummarna för att folk inte river ut dem om de skulle komma över ett torp eller äldre hus där det finns linoleumgolv kvar, säger Frida Nordström.
Det är dessutom ett miljövänligt material. Det består av oxiderad linolja blandat med harts och korkmjöl som valsats fast på juteväv.
Gillas av hipsters
Företaget Handtryckta tapeter är troligen det enda i Sverige som fortfarande tillverkar linoleummattor efter gamla förlagor. Mats Qwarfordt som driver verkstaden märker att fler har fått upp ögonen för mattorna.
– Det hänger ihop med det stora intresset för byggnadsvård. Det är samma människor som brygger eget öl och bakar surdegsbröd som vill renovera sina bostäder tidstypiskt, säger han.
Förutom engagerade husrenoverarhipsters består kundkretsen av byggnadsvårdare och museer. Ofta handlar uppdragen om att ersätta ett golv som är alltför skadat för att bevaras.
– Då kan de komma med en bit av mattan och beställa en nytillverkad rekonstruktion.
En annan som hoppas att fler ska upptäcka materialets många fördelar är arkitekten Josefina Nordmark på arkitektkontoret Nordmark & Nordmark i Luleå. De ritar allt från privata bostäder till flerfamiljshus och offentliga byggnader.
– I alla våra projekt finns hållbarhet med som en central del. Att tänka långsiktigt, i allt från val av material och byggteknik till ekonomi och gestaltning, säger hon.
Tidigare i år var hon med i SVT-programmet ”Hemma hos arkitekten”. I avsnittet får tittarna följa med hem till Josefina i Kronanbacken i Luleå. Hon bor med sin familj i ett kedjehus ritat av arkitektkontoret hon jobbar på – och här har hon valt att lägga in linoleum på alla golv.
– Det är vackert, miljövänligt och gör sig väldigt bra till trä, som är det dominerande materialet i väggar och tak. Dessutom är det slitstarkt.
"Saknas omsorg"
Josefinas familj består av man, två flickor och två hundar. Grus, snöslask, fotbollsskor med dobbar eller hundklor spelar ingen roll – golvet står pall. Dessutom håller det ihop inredningen och skapar ett enhetligt intryck.
– Om basen är lugn kan möbler, mattor och textilier komma till sin rätt bättre.
Hemma hos äldre släktingar och vänner var linoleum ett vanligt förekommande material.
– Tyvärr förknippar nog många det med tråkiga institutioner, där det inte kommer till sin rätt eftersom det saknas omsorg om miljön i övrigt.
Men på senare år har allt fler fått upp ögonen för golvets fördelar och Josefina ritar gärna in det i moderna hus. Linoleum är en fördel när man lägger golvvärme – det släpper igenom värmen bra, vilket sparar energi.
– Dessutom är ett linoleumgolv väldigt skönt att gå på. Gärna barfota.