Växter som täcker bar jord och bildar täta mattor kallas för marktäckare. Hit hör till exempel flocknäva, myskmadra, rosenplister och röd sockblomma. Rätt använda är de en riktig välsignelse i trädgården.
Dels är de vackra i sig, dels hjälper de till att bevara jordens fuktighet och hindrar oönskat ogräs från att slå rot.
– Jag använder mig nästan alltid av marktäckare när jag designar och planerar trädgårdar och rabatter, säger Ann Hallén.
Hon är landskapsarkitekt och trädgårdsdesigner på det egna företaget Shape it green. Hennes uppdrag kan både handla om att rita och planera trädgårdar från grunden och att förnya delar av en redan etablerad tomt eller innergård.
Lätt att sköta
Förmågan att breda ut sig är det som utmärker en bra marktäckare. De behöver dessutom vara tillräckligt täta eller höga för att inte ge utrymme för oönskade växter. Marktäckare sprider sig genom utlöpare, sidoskott eller fröer och bidrar genom sitt växtsätt till en mer lättskött trädgård med mindre ogräsrensning.
– Förutom i rabatter, tycker jag att det är bra att sätta dem under buskar och träd där det kan vara svårt att komma åt med gräsklipparen.
På skuggiga delar av gräsmattan, där det lätt blir mossigt och trist, kan marktäckare vara ett bra val.
– På norrsidan av tomten är det jättefint att ersätta gräset med ormöga eller myskmadra. Den senare doftar också gott – precis som nyslaget hö.
Låter andra glänsa
Ett önskemål är ofta att marktäckaren är lågväxande. Den ska inte ta över och skymma eller kväva andra växter i rabatten. Men det är en svår balansgång. För samtidigt vill man ju att den ska spridas och förhindra att ogräs får fäste.
– Det gäller att välja rätt sort och att inte placera en alltför invasiv variant bredvid känsliga och lågväxande perenner, som till exempel violer, vivor eller mossflox. Men kombinerar man dem med robusta, högre perenner som jätterams, röd solhatt eller funkia blir det jättefint, säger Ann.
En del marktäckande växter breder ut sig bra, men är så låga eller glesa att de har svårt att hindra ogräs i en rabatt, det gäller till exempel kattfot, timjan och silverarv. Däremot fungerar de bra på torr, mager jord, i stenpartier eller i upphöjda rabatter, där få andra växter trivs och konkurrerar om utrymmet.
– Det är fint att använda samma sort på flera ställen i trädgården. Det hjälper till att hålla ihop helheten och lyfta fram andra blommor så att de kommer till sin rätt, tipsar Ann.
Tänk på att många av marktäckarna också blommar. Det gäller att de passar ihop färgmässigt med den övriga rabatten. Vissa sorter blommar fort över och blir därefter en grön bas mot vilken perenner, träd och buskar framträder bättre.
Sprider sig
Hemma i Anns egen trädgård finns det marktäckare på flera ställen.
– Jag är förtjust i myskmadran och planterade den i en rabatt på den skuggiga sidan av huset där den har sällskap av ormöga, vit skogsaster och funkior. Sedan har den själv spridit sig till en soligare rabatt – den gör ofta så, hoppar omkring lite. Ibland är det fint när man får hjälp av naturen, säger hon och skrattar.
Ha helst inte fler än två–tre olika sorters marktäckare i en och samma rabatt. Då finns risk att intrycket blir rörigt.
De flesta sorterna är lätta att sköta när de väl har etablerat sig.
– Om man ser till dem samtidigt som man pysslar om de övriga växterna klarar de sig fint. De kräver ingen särskild insats.
Gödsla och vattna i lagom mängd så håller de stilen i många år.
– Det kan vara bra att sätta en kant mellan rabatten och gräsmattan för att undvika att gräsen tar sig in bland marktäckarna, säger Ann Hallén.
Gör man det kan man se fram emot mindre rensande och mer växtprakt i sin trädgård.