Ta hem Medelhavet till din trädgård

När vi inte kan resa till Sydeuropa får Medelhavet komma till Sverige i stället. Med rosmarin, olivträd, citroner och en pergola inramad av slingrande vinrankor får du till den rätta känslan.

Med hjälp av bland annat olivträd och citron har Peter Englander tagit Medelhavet till Simrishamn.

Med hjälp av bland annat olivträd och citron har Peter Englander tagit Medelhavet till Simrishamn.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hem och trädgård2020-08-18 14:36

Röda pelargoner, silverfärgade olivträd och mustiga kryddor i terrakottakrukor. Drömmen om en medelhavsträdgård är stark hos många. En av dem som vurmar för det italienska är trädgårdsdesignern, författaren och tv-profilen Peter Englander, också kallad Mr Medelhav. Han har designat åtskilliga trädgårdar, skrivit böcker i ämnet och skapat en alldeles egen oas med orangeri och stenlagda terrasser hemma i Simrishamn.

– Eftersom jag inte ständigt kan vara i mitt älskade Italien lyfter jag hem Medelhavet till Skåne i stället, säger han.

En sådan trädgård ska, enligt Peter, bestå av tre element: växterna, miljön och människorna som lever i den. Platsen ska anläggas för umgänge, snarare än för att ligga på knä och rensa ogräs.

Rosmarinbusken

Oavsett om du snabbt vill få till en medelhavskänsla eller om du planerar för ett mer långsiktigt projekt finns det en ingrediens som absolut måste vara med.

– Det viktigaste i en italiensk trädgård är rosmarinbusken. Den är ett måste, gärna i sällskap av timjan och lavendel, säger Peter.

Många medelhavsväxter är dock känsliga för kyla och passar bäst att plantera i krukor som du bär in på hösten. Dessa plantor – bland annat citrus, oliv och fikon – benämner Peter som ”demokratiska”.

– Det spelar ingen roll om du bor i Pajala eller Ystad – de måste in på vintern. Men det finns även många som klarar den svenska vintern om man tar till vissa knep. Jag kallar det ”zonknäckeri”.

Det handlar om att lura naturen för att kringgå zonernas begränsningar.

– Börja med att hitta det bästa mikroklimatet på tomten, till exempel en södersida i lä, där jorden är väldränerad. Då kan ett aprikosträd trivas till och med i zon tre och fyra.

Alternativ

Nummer två är att köpa rejäla växter redan från början, för med ålder kommer härdighet.

– Snåla inte på storleken och täck gärna över rötterna mot tjälen på vintern, säger Peter.

För dem som bor för svalt för att kunna övervintra grödorna utomhus har han ett tips:

– Köp en look-alike! Välj ett silverpäron eller en silverpil och klipp som ett olivträd. Klarar lavendeln inte av att stå ute där du bor så är isop ett fint och mycket härdigare alternativ.

I stället för en prunkande bougainvillea kan du plantera en porträttlik italiensk klematis.

– Om du sätter den mot en mur och ställer dig på tio meters avstånd, tar på solbrillor och kisar – då ser den exakt ut som bougainvillea.

Pergolan

Kronjuvelen är den lummiga pergolan, inramad av slingerväxter. I södra Europa är den en nödvändig plats för att komma undan middagssolens gassande strålar. I Sverige blir den en mysig och avskärmad samlingspunkt som bidrar till en sydländsk atmosfär. Konstruktionen är lika enkel som genial. Parvisa stolpar med överliggare bildar en stomme. Vid varje stolpe planterar du en klängväxt. Pergolan kan du bygga av trä eller, om du vill ha en mer diskret stomme, armeringsjärn. Bygg alltid lite större än du först har tänkt, föreslår Peter.

– Det gäller det mesta, från pergolan till växthuset och uteplatsen. Man ångrar aldrig att det blir större, däremot kan man ångra när det blir för litet.

Upphöjda odlingsbäddar med kryddväxter är fina inslag. Bygg i sten, betong eller tegel och låt dem löpa längs husfasaden, muren eller vara fristående.

– Det viktiga är att de har en rejäl kant där man kan ställa en kruka eller slå sig ner med en kaffekopp. För vem vill sitta och njuta av sin kaffe på den smala kanten av en pallkrage?

Odlingsbädden bidrar dessutom ytterligare till zonknäckeriet, eftersom miljön blir varmare då vattnet rinner bort. Det räddar växternas rötter från att frysa om vintern.

– Med en bädd tidigarelägger du också startpunkten för tillväxten på våren eftersom marktemperaturen är varmare och solens strålar når bädden tidigare. Dessutom hamnar kryddväxterna närmare näsan, gommen och sekatören när man odlar i bädd och det gillar jag.

Fixa medelhavskänsla

+ Rosmarin, lavendel och timjan signalerar Medelhavet. Plantera i stora krukor eller i en upphöjd bädd.

+ Italiensk klematis av sorten ”Södertälje” eller ”Carmencita” är vinterhärdig ersättare för den betydligt känsligare bougainvillean.

+ Isop är en härdig, lila perenn, som kan ersätta lavendel där det är för kallt.

+ Silverpäron kallas ibland ”Nordens oliv” och är härdig till zon fyra. Silverpil klarar sig ända upp i zon sju. Båda är förvillande lika olivträd om man klipper dem olivlikt.

+ Täck in pergolan med klängväxter. Baltisk druva är härdig på våra breddgrader upp till zon 5. Blåregn, härdig till zon 3, är ett annat fint alternativ med sina blålila blomklasar. Längst norrut fungerar den härdiga rosen ”Polstjärna”.

+ Ett par pelargoner i terrakottakruka. Skippa den ljuva 'Mårbacka' och välj i stället en färggrann, röd pelargon precis som i Italien, Grekland och Spanien.

Källa: "Livet i solen: skapa din egen medelhavsträdgård" (2010) av Peter Englander.


Övrig rekvisita

+ Inred med ett mosaikbord, en vacker stol i järn, en knallgul duk och ett keramikfat med citroner och rödlökar – allt bidrar till att skapa en skön sydeuropeisk känsla.

+ En äkta medelhavsträdgård innehåller porlande vatten, allra helst en fontän med ett sprutande lejon i sten. Om det känns för komplicerat att få till kan en enkel vattenspegel i ett vackert keramikfat eller ett litet fågelbad i sten eller metall också bidra till atmosfären.

Källa: "Livet i solen: skapa din egen medelhavsträdgård" (2010) av Peter Englander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!