En forskargrupp har tittat närmare på trädstubbar vid världsarvet L'Anse aux Meadows på östra Newfoundland, där vikingar byggde en bosättning för omkring tusen år sedan.
I stubbarna kunde de finna spår av en nästan samtida och väldig solstorm i form av radioaktivt kol i årsringarna. Det jämfördes sedan med markörerna för när träden fälldes av metallverktyg, vilket endast vikingarna förfogade över. Resultaten från tre träd stämde överens, enligt studien, som publiceras i tidskriften Nature.
Vikingarna var där år 1021, slår studien fast. Ett så exakt årtal har inte lagts fram tidigare, men tidigare kol 14-undersökningar och senare isländska sagor har tytt på att det var någon gång då i breda drag. Att vikingar var på plats där år 1021 innebär att de nådde Amerika åtminstone 471 år innan Columbus gjorde det.
Amerika kan ha varit känt i Columbus egen hemstad Genua långt före dennes avfärd, enligt fynd som italienska forskare lade fram tidigare i år. En genuansk munk förde på 1340-talet vidare berättelser om ett land som kallas "Marckalada", väster om Grönland. I de isländska berättelserna omnämns ett "Markland" som forskare bedömer är Labradorhalvön norr om Newfoundland.