Tidigare i år drog upprustningen och renoveringen i gång av Stora torget i centrala Uppsala. Och för första gången någonsin skulle arkeologer få chansen att ta reda på vad som gömde sig under torget – vars historia sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet då det bar namnet Nya torget.
Redan i februari blev det fullträff.
– Vi har hittat flera delar av medeltida skor, päls och avskurna bitar från läderberedning. Stengodsskärvan är tillverkad i Tyskland och kom till Uppsala någon gång under 1300-talets mitt. Med hjälp av den här typen av fynd kan vi datera lämningarna, sade Joakim Kjellberg, arkeolog på Upplandsmuseet, till UNT i februari.
Då sade han också att detta bara är början av allt vi kommer att få se. Nu – 1,5 månad senare – har de hittat det äldsta fyndet hittills: Ett timmerbyggnad från 1200-talet, då Uppsala fortfarande gick under namnet Östra Aros.
– De är det äldsta spåren vi har från den här platsen och några av de sista stora pusselbitarna vi behöver för att förstå Uppsalas historia och varför vi lever som vi gör i dag, säger Joakim Kjellberg, till UNT.
Rättad: En tidigare version av texten innehöll en felaktig uppgift om vad slags byggnad som grävts fram.