Hotad långflygare på oroande nedgång

Två tredjedelar av de långflygande kustsnäppan har försvunnit på ett år. Den kraftiga nedgången oroar biologer.

Kaiti Titherington vid USA:s fisk- och faunamyndighet släpper ut en kustsnäppa som märkts vid en kontroll 2013.

Kaiti Titherington vid USA:s fisk- och faunamyndighet släpper ut en kustsnäppa som märkts vid en kontroll 2013.

Foto: Stephan Savoia/AP/TT

Hotade arter2021-06-07 03:20

Vid årets fågelräkning under maj månad i Delawarebukten i östra USA sågs bara 7 000 kustsnäppor av underarten rufa (Calidris canutus rufa) till.

Det är bara en tredjedel så många som de senaste två årens räkningar, och långt ifrån 1980-talets nivåer på omkring 90 000 individer, rapporterar The New York Times.

De senaste 25 åren har omfattande ansträngningar gjorts för att fågelsorten ska kunna överleva, bland annat har man stoppat skördandet av dolksvansar i New Hampsire. Djuren används som fiskbete, gödsel och forskning, och kustsnäpporna är beroende av det udda leddjurets ägg som föda för att få energi till sina långa flygningar.

– Jag tror att vi måste se på kustsnäppan som en döende art, där det verkligen krävs akutåtgärder, säger Joanna Burger, biolog vid Ruthgers University, till tidningen.

Kustsnäpporna står för en av de största årliga migrationerna bland världens fåglar. Många flyger en vecka i sträck från Eldslandet i södra Sydamerika innan de stannar i Delawarebukten för att äta upp sig innan de fortsätter norrut för häckning i Arktis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!