Expert om skadade kabeln: Kan vara markering

Att telekommunikationskabeln mellan Sverige och Estland skadades bara dagar innan JEF-toppmötet i Visby kan ha varit en slags markering, säger experten Niklas Granholm. –Det kan vara en slump eller en olycka – eller helt medvetet för att någon vill sända en signal, säger han.

En bild tagen av finska kustbevakningen nära den skadade gasledningen i finska viken.

En bild tagen av finska kustbevakningen nära den skadade gasledningen i finska viken.

Foto: Finlands kustbevakning/Lehtikuva via AP/TT

Infrastruktur2023-10-19 05:50

Kommunikation, elektricitet, gas och olja. Samhället har blivit allt mer beroende av de ledningar som löper längs havsbotten mellan olika länder och kontinenter.

– Ungefär 99 procent av internet går på havsbotten, så de är väldigt viktiga, säger Niklas Granholm, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Redan efter sabotaget mot Nord Stream riktades världens strålkastare mot havens mörka djup, och efter den senaste tidens skador på kablar mellan Estland och Sverige respektive Finland har frågan fått ytterligare uppmärksamhet.

– Tidigare har man nog försummat hoten mot de här installationerna mot havsbottnen lite grann, säger Niklas Granholm.

Sensorer och undervattensdrönare

Skadorna på de estländska kablarna upptäcktes bara dagar innan ett toppmöte i Visby mellan de tio länder som ingår i snabbinsatsstyrkan JEF, Joint Expeditionary Force. Om skadorna beror på ett sabotage skulle det kunna vara en markering, säger Granholm.

– Jag säger inte att det är det. Men när man har ett toppmöte där man bland annat säger att "nu ska vi samverka mellan tio nordeuropeiska länder för att möta hotet mot Ryssland", och så händer det här samtidigt i Finska viken. Då skulle det kunna vara en signal, säger han.

Samtidigt, tillägger Granholm, kan han inte uttala sig om huruvida skadan faktiskt beror på ett sabotage eller inte. Klart står att de viktiga kablarna är sårbara, och att det är svårt att skydda dem.

– Det är ju hundratals, tusentals kilometer av kablar som ligger utlagda. Man kan inte räkna med att i varje ögonblick kunna övervaka dem.

Niklas Granholm tror att man i stället kommer att arbeta med att sätta upp sensorer längs med kablarna, som känner av om något pågår och då larmar – så att de resurser som finns då kan flyttas dit.

– Man kan också tänka sig obemannade undervattensdrönare som simmar längs med lederna och undersöker så att inget förändras, säger han.

"Måste gå snabbt"

Men flera frågor återstår innan det kan bli verklighet. Inte minst vem som ska betala för säkerhetslösningarna: staten, eller bolagen som bygger dem?

Niklas Granholm betonar att arbetet måste komma i gång snabbt, annars finns det risk för ytterligare sabotage likt det mot Nord Stream.

– Då kan vi få ständiga avbrott, trassel med internet. Det kan bli elleveranser och gasleveranser som inte fungerar. Allt är mer ihopkopplat nu än det var tidigare, säger han och tillägger:

– Det får inte ta 10–15 år att lösa det här, det måste gå betydligt snabbare.

Den senaste upptäckta skadade telekommunikationsledningen går mellan Sverige och Estland.
Den senaste upptäckta skadade telekommunikationsledningen går mellan Sverige och Estland.
Fakta: Skada på kabel mellan Sverige och Estland

På tisdagen meddelade regeringen att en telekommunikationskabel mellan Sverige och Estland har skadats. Skadan har uppkommit ungefär samtidigt som de på en gasledning och en telekomkabel mellan Estland och Finland, som upptäcktes den 8 oktober.

Finlands regering har meddelat att skadorna har orsakats av någon form av "yttre påverkan".

Den skadade kabeln till Sverige ligger i Estlands ekonomiska zon. Svenska myndigheter jobbar nu med Estland och Finland, som leder utredningen, för att ta reda på vad som ligger bakom skadan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!