Satelliter visar hur byggnader slits isär

Med satelliternas hjälp kan markförflyttningar på bara några millimeter upptäckas från rymden. Rymdstyrelsen har lanserat en ny karttjänst som kan visa om exempelvis byggnader håller på att slitas isär.

Bilden visar Kiruna och Hjalmar Lundbohmsskolan i datatjänsten Insar Sverige. De olika punkterna visar rörelser i marken, röd färg indikerar en rörelse bort från satelliten mot området för gruvdrift. Det är denna rörelse som gör att byggnaderna spricker.

Bilden visar Kiruna och Hjalmar Lundbohmsskolan i datatjänsten Insar Sverige. De olika punkterna visar rörelser i marken, röd färg indikerar en rörelse bort från satelliten mot området för gruvdrift. Det är denna rörelse som gör att byggnaderna spricker.

Foto: Insar/Rymdstyrelsen

Infrastruktur2022-01-07 21:09

Förflyttningar i marken kan av självklara skäl vara farliga. Ett nytt exempel är Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna där man, vilket SVT Nyheter Norrbotten rapporterat om, har upptäckt sprickbildning på grund av LKAB:s gruvbrytning under staden.

För att upptäcka sådana förflyttningar behöver man genomföra mätningar.

Rymdstyrelsen har lanserat ett nytt system kallat Insar som med hjälp av två satelliter mäter millimeterstora skillnader i marken. Datan, som i finns att se i kartan på Insars hemsida, har samlats in under fem år, mellan 2015 och 2020.

Radarsignaler

Tobias Edman, ansvarig för innovation och samhällsnytta på Rymdstyrelsen, förklarar:

– Satelliterna går runt i en bana med en återbesökstid på ungefär tolv dagar. De sänder ut radarsignaler hela tiden. Genom att jämföra radarsignalerna kan man se hur marken har rört sig, säger han till TT.

Då satelliterna inte mäter av jorden rakt uppifrån utan i en vinkel går det att se flera sorters skiftning – upp, ned och i sidled. På bilderna över skolan i Kiruna ser man hur en rörelse sker nedåt och i sidled mot "deformationscentrumet" – alltså gruvan.

Undersöker jordskred

Det finns flera parter som samarbetat i projektet, som ska utvecklas under 2022, bland annat den norska myndigheten Norges geologiska undersökning.

– Där tittar man väldigt mycket på skred, för att se hur bergssidorna rör sig för att veta om det kommer att bli stora bergsskred eller inte. Norge har varit väldigt duktigt på det här, säger Edman.

I december 2020 inträffade ett stort jordskred i Gjerdum med tio dödsfall som följd..

Trafikverket använder i Sverige systemet för att se över infrastruktur och underlätta underhållet av järnvägar och vägar. Man kan också följa upp påverkan från infrastrukturbyggen.

– Om man bygger en tunnel – är det så att husen börjar röra på sig eller inte på grund av tunneln? Man kan också se om de rörde på sig innan tunneln byggdes, säger Edman som exempel.

Klimatanpassning

Det kan också vara av nytta för klimatanpassningen. Överblicken är bättre från satelliternas utsiktspunkt än vid en vanlig mätning.

– Har man ett område som sjunker samtidigt som havsytan höjer sig är det problematiskt, säger Edman.

Tekniken har funnits tidigare, men med Insar kan fler att ta del av informationen som finns att hämta från infrastrukturen i rymden. Förhoppningen är att många parter ska ha nytta av tjänsten: privatpersoner, regioner och kommuner och företag, säger Edman.

Hela projektet kostar ungefär fem miljoner kronor per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!