Skada på kabel i Östersjön utreds

En telekommunikationskabel mellan Sverige och Estland har skadats, Skadan utreds i samband med det misstänkta sabotaget mot undervattensledningar i Finska viken.

Försvarsminister Pål Jonsson (M) håller en pressträff tillsammans med bland annat Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar och marinchef Ewa Skoog Haslum.

Försvarsminister Pål Jonsson (M) håller en pressträff tillsammans med bland annat Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar och marinchef Ewa Skoog Haslum.

Foto: Adam Ihse / TT

Infrastruktur2023-10-17 16:13

– Det kan finnas ett samband, säger försvarsminister Pål Jonsson till TT.

Skadan har uppkommit ungefär samtidigt som skadorna på en gasledning och en telekomkabel mellan Estland och Finland. Den skadade kabeln till Sverige ligger i Estlands ekonomiska zon.

Berörda svenska myndigheter jobbar nu med Estland och Finland för att ta reda på vad som ligger bakom skadan.

– Det är både nära i tid och rum, men sambandet får den estniska utredningen först bedöma.

"Yttre påverkan"

Skadorna på ledningarna mellan Estland och Finland upptäcktes den 8 oktober. Finlands regering har meddelat att skadorna har orsakats av någon form av "yttre påverkan".

– Höjd vaksamhet råder ända sedan händelserna kopplade till Nord Stream förra året och det inträffade understryker att det är angeläget att fortsätta följa den utvecklingen nära, säger Pål Jonsson.

TT: Finns det misstanke om att det rör sig om ett sabotage från främmande makt?

– Vi utesluter ingenting i det här läget.

Marinchefen: Djupt allvarligt

Ett ryskt fraktfartyg uppehöll sig i området då gasledningen mellan Estland och Finland skadades, visar sjötrafiksajter som Marine Traffic enligt den finländska tidningen Helsingin Sanomat.

Svaga skälvningar som registrerades i Finska skulle kunna tyda på en explosion, enligt den norska forskningsstiftelsen Norsar och finländska seismologer. Men i så fall var den väsentligt mindre kraftfull än de explosioner som skedde på gasledningen Nord Stream.

Marinen övar kontinuerligt på angrepp mot civil infrastruktur på havsbotten, och den nu upptäckta skadan skulle kunna vara ett exempel på det, enligt Ewa Skoog Haslum, chef för marinen.

– Det är allvarligt såtillvida att det är någon som ger sig på vår infrastruktur. Om det är det som har skett är det djupt allvarligt, säger hon till TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!