Iraks UD: Stormningen får inte upprepas

Stormningen av den svenska ambassaden i Bagdad får inte upprepas, understryker Iraks utrikesdepartement och bekräftar i ett uttalande att Wienkonventionen ska följas.

Protester vid Sveriges ambassad i i torsdags. Arkivbild.

Protester vid Sveriges ambassad i i torsdags. Arkivbild.

Foto: Ali Jabar/AP/TT

Irak2023-07-22 03:47

"Det som hände med kungariket Sveriges ambassad i Bagdad är en handling som inte kan upprepas, och varje liknande handling kommer att bli föremål för juridiskt ansvar", skriver irakiska UD i ett uttalande på lördagen.

Enligt svenska UD har Iraks ansvar för skyddet av ambassaden "uppenbarligen brustit allvarligt".

Irak har även mottagit fördömanden från bland annat EU och USA för att ambassaden inte skyddats i linje med Wienkonventionen.

"Utrikesdepartementet bekräftar fullt engagemang för Wienkonventionen för att reglera diplomatiska förbindelser mellan länder, och förnyar sitt brev till inhemska diplomatiska beskickningar, där det anges att den irakiska regeringen är ansvarig för att tillhandahålla skydd och säkerhet för diplomatisk personal som arbetar i alla beskickningar", skriver irakiska UD i lördagens uttalande.

Den utsända personalen vid den svenska ambassaden i Irak har omlokaliserats temporärt till Stockholm av säkerhetsskäl, enligt svenska UD.

UD:s kabinettssekreterare kallade på torsdagen upp Iraks chargé d'affaires. I samtalet framfördes att stormningen av ambassaden, som inträffade natten till torsdag, är "helt oacceptabel". Utrikesminister Tobias Billström (M) har dessutom haft ett samtal med sin irakiska kollega, där samma budskap framfördes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!