På söndagen kallades Sveriges chargé d’affaires i Teheran – det vill säga den diplomat på ambassaden som är tillförordnad myndighetschef om ambassadören inte är på plats – upp till iranska utrikesdepartementet, rapporterar den statliga iranska nyhetsbyrån Irna.
Väl på plats togs Sveriges representant emot av människorättsavdelningens vicechef, som "starkt fördömde upprepningen av skändningen av den heliga Koranen i Sverige och Danmark", och tillade att "de svenska och danska regeringarna är till fullo ansvariga för de allvarliga konsekvenser som följer på att skända den heliga Koranen", skriver Irna.
Vill inte kommentera
Danmarks chargé d’affaires kallades också upp till iranska UD, men träffade vicechefen i ett separat möte, enligt Irna.
Nyhetsbyrån uppger i sin artikel att både den svenska och danska diplomaten "upprepade sina respektive länders ståndpunkter att fördöma varje förolämpning av Koranen", och att de intygade att regeringarna är "beslutna att förhindra sådana försök genom att göra ändringar i inhemsk lag".
Svenska UD bekräftar att händelsen ägt rum men vill inte berätta vad som sades.
"UD kan bekräfta att chargé d’affaires på ambassaden i Iran kallats upp. Vi kommenterar inte närmare innehållet i samtalet", skriver UD:s presstjänst i ett mejlsvar.
Tillsätta utredning
Irakiske medborgaren Salwan Momika har vid flera tillfällen under den senaste tiden bränt eller skändat Koranen i Stockholmsområdet. I fredags brände han en koran utanför Irans ambassad på Lidingö utanför Stockholm. Liknande aktioner har genomförts i Sverige och Danmark.
Sveriges regering beslutade i fredags att tillsätta en utredning för att se över ordningslagen. Syftet är att utreda vilket utrymme som finns i grundlagen för att väga in Sveriges säkerhet i polisens prövningar av allmänna sammankomster som demonstrationer.
Danmarks regering meddelade i början av augusti att den kommer att hitta ett "rättsligt verktyg" som kan hindra bränningarna av religiösa skrifter.