Irans HD: Svenskiranier ska avrättas

Irans högsta domstol har fastställt dödsdomen mot svenskiranske Habib Chaab, rapporterar nyhetsbyråer. Han försvann under mystiska omständigheter 2020.

Habib Chaab under rättegången i Iran för ett år sedan.

Habib Chaab under rättegången i Iran för ett år sedan.

Foto: Majid Azad/AFP/TT

Iran2023-03-12 11:07

Chaab, med både svenskt och iranskt medborgarskap, har dömts till döden för påstådda terrorbrott.

Han anklagas enligt domstolshandlingarna för att ha agerat ledare för separatistgruppen ASMLA, som är terrorstämplad av Iran. Domstolen anklagar honom också för att ha planerat och utfört bombdåd i Khuzestan, en iransk provins som gränsar till Irak, 2018. Många av offren tillhörde Irans revolutionsgarde. ASMLA vill se en självständig stat i provinsen.

Svenska UD har tidigare sagt att man står i kontakt med företrädare för Iran i fallet, och att man utan framgång har begärt konsulärt tillträde.

Chaab försvann i Turkiet i oktober 2020. Den turkiska regeringen anklagar Iran för att ha kidnappat Chaab från landet, och Turkiets underrättelsetjänst har släppt övervakningsfilmer som uppges visa hur kidnappningen gick till.

Chaab har beskrivits som en politisk aktivist som flera år levde i exil i Sverige. Efter gripandet har han visats upp i iransk tv, och då erkänt dödliga dåd. Omvärlden brukar dock inte lita på sådana erkännanden, eftersom de ofta befaras ha tillkommit efter tortyr.

Ytterligare en svenskiranier sitter fängslad i Iran i en liknande situation. Det handlar om läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali som 2016 greps då han besökte det forna hemlandet. Han anklagas för samarbete med israelisk spiontjänst, och är också dömd till döden. Hans tidpunkt för avrättning har skjutits upp flera gånger.

Avrättningar i Iran

Under januari och februari i år har Iran avrättat minst 94 människor, enligt Amnesty.

Enligt människorättsorganisationen Iran Human Rights har totalt 127 människor avrättats hittills under 2023.

Det är en stor ökning av genomförda dödsdomar jämfört med samma period förra året. Under hela 2022 avrättades över 500 människor.

Iran avrättar näst flest människor i världen, efter Kina. Avrättningarna föregås ofta av skenrättegångar. Den tilltalade får sällan möjlighet att försvara sig med en advokat och har ofta utsatts för tortyr. Framtvingade erkännanden är vanliga. Avrättningarna sker ofta genom hängning, ibland offentligt.

Källa: Amnesty International och Iran Human Rights


Fakta: ASMLA

ASMLA står för Arab struggle movement for the liberation of Ahwaz.

Gruppen har sedan millenieskiftet kämpat för självständighet för den arabiska minoriteten i Iran. Gruppen är terrorstämplad av den Iranska regimen och anklagas för inblandning i flera blodiga attentat. Mest känd är attacken mot en parad i staden Ahvaz i sydvästra delen av landet 2018 som krävde över över ett dussin dödsoffer, varav flera barn. ASMLA förnekar inblandning.

Under rättegången mot Habib Chaab, som pekats ut som ledare, har åklagaren hävdat att Irans ärkefiender Israel och Saudiarabien stödjer ASMLA. De anklagar också Danmark och Belgien för att skydda medlemmar.

Irans arabiska minoritet finns främst i oljerika Khuzestanprovinsen. Regionen är trots sina naturtillgångar mycket outvecklad och kämpar med både ekonomiska och politiska problem.

Källa: BBC

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!