Allt fler larm om drabbade av it-attacken

Larm om drabbade kommuner, regioner och organisationer fortsĂ€tter att ticka in efter lördagens hackerattack mot it-leverantören Tietoevry. –Jag önskar att jag kunde sĂ€ga mer om prognos, men det kan jag inte, sĂ€ger Alexandra KĂ€rnlund pĂ„ Tietoevry.

Filmstaden Àr ett av de företag som drabbats av attacken.

Filmstaden Àr ett av de företag som drabbats av attacken.

Foto: Marianne Ahlenius/TT

It2024-01-21 14:13

Det kommer att ta tid att ÄterstÀlla systemen efter den ransomwareattack som it-leverantören Tietoevry utsattes för natten mellan fredag och lördag. Flera svenska företag och organisationer har problem pÄ olika nivÄer.

– Vi har fullt fokus pĂ„ detta och har en regelbunden dialog med kunderna och deras it-avdelningar. Vi har tekniska team som jobbar intensivt för att Ă„terstĂ€lla servrarna som attackerats, sĂ€ger KĂ€rnlund.

Tietoevry har polisanmÀlt attacken och uppmanar sina kunder att göra detsamma. Hon kan inte sÀga nÄgot om vem som kan ligga bakom.

Butiker, regioner och kommuner

Butiker, kommuner och regioner har drabbats i attacken. It-sÀkerhetsspecialisten Karl Emil Nikka har kontrollerat vilka organisationer som har servrar i den servicehall som driftas av Tietoevry och som utsatts. Företag som drabbats Àr bland andra Primula, Sveriges största HR-system, som anvÀnds av flera statliga myndigheter.

– Jag ser att systemet ligger nere och att det driftas av Tietoevry. För att bekrĂ€fta kopplingen saknar jag den sista pusselbiten, att antingen Tietoevry eller Primula sjĂ€lva bekrĂ€ftar.

Alexandra KÀrnlund kan varken bekrÀfta eller dementera uppgiften.

– Jag kan inte sĂ€ga nĂ„got om vĂ„ra kunder, sĂ€ger hon.

Robert Gallusson, kommunikationschef pĂ„ Statens servicecenter, sĂ€ger att myndigheten anvĂ€nder sig av HR-systemet Primula – men kan inte bekrĂ€fta att det ligger nere.

DÀremot sÀger han att myndigheten har reservrutiner nÀr it-system fallerar, vilket betyder att de kommer kunna betala ut lön i tid oavsett.

Statens servicecenters övriga system Àr inte pÄverkade av hÀndelsen, enligt ett pressmeddelande.

Vellinge drabbat

Filmstadens försĂ€ljningssystem slogs ut i lördagens attack och det gick dĂ„ inte att köpa vare sig biljetter eller snacks. Även GranngĂ„rden, Rusta, Systembolaget och Stadium har problem pĂ„ olika sĂ€tt.

Vellinge kommuns system och kommunens e-tjÀnster och sajt fungerar inte, och rent praktiskt pÄverkas kommuninvÄnare pÄ flera sÀtt Àn sÄ, sÀger kommunens it-chef Thomas Jarbo till TT.

– Funktionen "Mina sidor" ligger med en rad funktioner nere, sĂ€ger Jarbo och nĂ€mner bland annat till exempel abonnemangsinformation kring exempelvis vatten och avlopp.

VÀsterbottens region, Bjuvs kommun och Region Uppsala har ocksÄ drabbats.

"De störningar som har identifierats under helgen pÄverkar bland annat ekonomisystem och sjukvÄrdens journalsystem", skriver Region Uppsala i ett pressmeddelande.

Regionen har aktiverat sin krisledning för att ha beredskap för ett vÀrre lÀge.

Antalet företag som drabbats som följd av hackerattacken mot it-leverantören Tietoevry blir bara fler till antalet. Arkivbild.
Antalet företag som drabbats som följd av hackerattacken mot it-leverantören Tietoevry blir bara fler till antalet. Arkivbild.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!