Det kommer att ta tid att återställa systemen efter den ransomwareattack som it-leverantören Tietoevry utsattes för natten mellan fredag och lördag. Flera svenska företag och organisationer har problem på olika nivåer.
– Vi har fullt fokus på detta och har en regelbunden dialog med kunderna och deras it-avdelningar. Vi har tekniska team som jobbar intensivt för att återställa servrarna som attackerats, säger Kärnlund.
Tietoevry har polisanmält attacken och uppmanar sina kunder att göra detsamma. Hon kan inte säga något om vem som kan ligga bakom.
Butiker, regioner och kommuner
Butiker, kommuner och regioner har drabbats i attacken. It-säkerhetsspecialisten Karl Emil Nikka har kontrollerat vilka organisationer som har servrar i den servicehall som driftas av Tietoevry och som utsatts. Företag som drabbats är bland andra Primula, Sveriges största HR-system, som används av flera statliga myndigheter.
– Jag ser att systemet ligger nere och att det driftas av Tietoevry. För att bekräfta kopplingen saknar jag den sista pusselbiten, att antingen Tietoevry eller Primula själva bekräftar.
Alexandra Kärnlund kan varken bekräfta eller dementera uppgiften.
– Jag kan inte säga något om våra kunder, säger hon.
Robert Gallusson, kommunikationschef på Statens servicecenter, säger att myndigheten använder sig av HR-systemet Primula – men kan inte bekräfta att det ligger nere.
Däremot säger han att myndigheten har reservrutiner när it-system fallerar, vilket betyder att de kommer kunna betala ut lön i tid oavsett.
Statens servicecenters övriga system är inte påverkade av händelsen, enligt ett pressmeddelande.
Vellinge drabbat
Filmstadens försäljningssystem slogs ut i lördagens attack och det gick då inte att köpa vare sig biljetter eller snacks. Även Granngården, Rusta, Systembolaget och Stadium har problem på olika sätt.
Vellinge kommuns system och kommunens e-tjänster och sajt fungerar inte, och rent praktiskt påverkas kommuninvånare på flera sätt än så, säger kommunens it-chef Thomas Jarbo till TT.
– Funktionen "Mina sidor" ligger med en rad funktioner nere, säger Jarbo och nämner bland annat till exempel abonnemangsinformation kring exempelvis vatten och avlopp.
Västerbottens region, Bjuvs kommun och Region Uppsala har också drabbats.
"De störningar som har identifierats under helgen påverkar bland annat ekonomisystem och sjukvårdens journalsystem", skriver Region Uppsala i ett pressmeddelande.
Regionen har aktiverat sin krisledning för att ha beredskap för ett värre läge.