FRA:s sajt låg nere flera timmar

Försvarets radioanstalts (FRA) hemsida låg under lördagen nere under ett antal timmar. Vid lunchtid hade myndigheten löst problemet, och uppgav att det inte ska ha orsakats av "yttre påverkan".

Försvarets radioanstalt (FRA) ligger under försvarsdepartementet och har rätt att bedriva signalspaning. Arkivbild.

Försvarets radioanstalt (FRA) ligger under försvarsdepartementet och har rätt att bedriva signalspaning. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

It2022-03-12 08:37

Störningen, som gjorde att besökare inte kunde komma åt FRA:s sajt, blev känd sent på fredagskvällen. Efter att tekniker felsökt systemet uppgavs problemet vara åtgärdat strax före klockan 12.

– Vi har löst den tekniska utmaningen och ser inga tecken på yttre påverkan, säger Ola Billger, kommunikationschef på FRA.

Han ger inga ytterligare detaljer om vad som orsakade störningen.

Billger framhåller att det bara var FRA:s öppna webbplats som drabbades.

– Det här är ingenting som påverkar den övriga verksamheten, underrättelserapporteringen eller arbetet inom cybersäkerhet eller liknande. Det fortgår som vanligt.

Fler problem

Tidigare i mars har även hemsidan för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) drabbats av avbrott, och i veckan regeringskansliets webbsajt.

Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) har varnat för cyberattacker som rysk motåtgärd för de sanktioner som riktats mot landet. Enligt Must handlar det framför allt om enklare så kallade överbelastningsattacker som tillfälligt kan slå ut sajter.

Must bedömer inte att cyberattackerna ökat sedan kriget i Ukraina inleddes.

– Det ligger på en hyfsad normal nivå, sade Jan Kinnander, chef för Säkerhetskontoret på Must, vid en pressträff i torsdags.

Enligt FRA utsätts Sverige för it-attacker varje dag.

– Det pågick före Ukrainakriget, det pågår under Ukrainakriget och kommer att pågå efter Ukrainakriget också, säger Ola Billger.

Statsaktörer

FRA:s uppgift är att ha koll på de farligaste aktörerna, säger han.

– Då pratar vi om statsaktörer, det vill säga andra länders underrättelsetjänster. De ägnar sig generellt åt en annan typ av cyberoperationer än överbelastningsattacker. De är intresserade av att hitta information – militär information, information om Sveriges avsikter, information som gör att du tar dig in i system om kritisk infrastruktur och annat.

Överbelastningsattacker har ett annat syfte – att störa, irritera och skrämma enligt Billger, som understryker att han uttalar sig generellt och inte om den senaste tidens händelser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!